1860-talsfrisyr med Lösknut och Dekorativa Flätor

De enklaste versionerna av frisyrer från 1860-talets början och mitt behöver inte vara så svåra, men de kräver rätt stora hårmassor för att se bra ut. Då alla inte har det av naturen så kommer här en tutorial på hur du kan fuska med hjälp av en knut av löshår.
I min frisyr består bara de smalare dekorativa flätorna ovanför knuten av mitt eget hår, som inte är så tjockt men när bilderna togs nådde nedanför midjan. Har du lite för kort hår kan du hoppa över dem, eller använda lösflätor.
Den här knuten är gjord av en hästsvans som ursprungligen satt fast på en klämma, den där sorten som går att köpa rätt billigt på många ställen. Jag hade tur som hittade en som matchar min egen hårfärg hyfsat. Klämman har tagits bort och löshåret har flätats. Flätan har sedan fästs med hårnålar till en knut. En sådan är bra att ha bland sina historiska (eller för all del moderna) hårprylar, då den lätt går att inkorporera i olika sorters frisyrer. Har du råd med det så kan du givetvis använda dig av löshår av högre kvalitet, som närmare matchar din egen hårfärg och inte glänser alltför plastigt. Hårnålarna som kommer att användas är av den här typen, de är bättre till detta och närmare sina historiska motsvarigheter än vad ”bobby pins” är.
Det underlättar om du inte tvättat håret på några dagar, eller om du arbetat in lite tidsenlig pomada/modern gel innan du börjar, särskilt om du har halt, silkigt hår. Börja med att borsta ditt eget hår noggrant och mittbena det.
Bena håret igen, från öra till öra, riktigt långt bak på hjässan, om du vill ännu längre bak än vad jag har gjort. Håll undan det främre håret tills vidare.
Dela upp det bakre håret i två jämntjocka länkar. Den här benan ska kammas bort senare, så den behöver inte vara så exakt, men se till att håret är slätt och utan trassel.
Gör två flätor precis bredvid varandra, långt ner i nacken. Dessa kommer du sedan att använda för att ge visuellt intresse till knuten. Om du tycker att det är enklare så kan du göra en hästsvans långt ner i nacken som du sedan gör två flätor av, du hoppar då över steget ovan.
Kamma bort benan i nacken och nåla fast den lösa hårknuten över flätorna, så långt ner i nacken som det går – det tidiga 1860-talets frisyrer satt lågt. Se till att de flätor du gjort sticker ut, en på var sida, i jämnhöjd med varandra. Ju längre hår du har desto längre ner kan du låta dem titta fram – har du tillräckligt långt hår kan de hänga rakt ner från under knuten.
När knuten sitter stadigt tar du den ena flätan och låter den följa knuten upp på huvudet och ner på andra sidan. Lägg den platt mot huvudet så att den syns bra och nåla fast den. Peta in änden under knuten.
Ta nästa fläta och gör likadant med den, men låt den löpa precis över den första, så att de gör större intryck, nästan som en dekorativ kam av ditt eget hår. Nåla fast, se till att ändarna på flätorna inte kikar ut någonstans.
Nu är det dags för det främre håret. Till skillnad från 1840-50-talen så var det nu vanligare att öronen var helt exponerade, framför allt hos yngre kvinnor, även om frisyrerna i grunden var konstruerade på i princip samma sätt som tidigare. Ta håret på ena sidan och dra det bakåt. Se till att det är slätt och tvinna det bakåt/uppåt, samtidigt som du drar det lätt bakåt.
För hårtesten under knuten och vira den runt denna. Peta in den ordentligt under knuten så att den inte syns, du kan behöva lossa några hårnålar för att lyckas, och sedan fästa dem på nytt.
Upprepa på andra sidan och se till att hårtestarna inte kan slinka ut. Släta vid behov till håret med en kam, glöm inte att kontrollera att det är slätt och fint även bak.
Frisyren ser rätt enkel ut framifrån, men elegant bakifrån.
Har du tjockare hår eller använder valkar i de tvinnade slingorna på sidorna så ger det ett mjukare intryck och är också historiskt riktigt. Du kan givetvis också göra den här frisyren utan de dekorativa flätorna, eller inkorporera dem på ett annat sätt. Titta på bilder från tiden och experimentera tills du hittar din egen tidiga 1860-talsstil – det finns många att välja mellan. Det viktigaste är att det främre håret är mittbenat och att knuten sitter långt ner i nacken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close