1830-tals Flätfrisyr

Det tidiga 1830-talet är känt för sina extravaganta (och spektakulärt bisarra) frisyrer, men i vardagslag kanske du vill ha något enklare, eller så trivs du inte i de mer extrema frisyrerna. Även om lockar vid tinningarna var otroligt vanligt på 1830-talet hos kvinnor i alla åldersgrupper, så finns det också många exempel på frisyrer där tinningsflätor använts istället.
På 1830-talet satt knutarna högt på huvudet.
Frisyren som Caroline von Holnstein bär på sitt porträtt, målat av Joseph Karl Stieler år 1834, har varit inspiration för den här frisyren.
Min lillasyster som är modell i det här inlägget har ett fantastiskt tjockt, och vid fototillfället även långt hår som lämpar sig utmärkt för ändamålet. De av oss som inte har samma tur kan komplettera med flätor av löshår. Tyvärr missade jag att ta bilder av några steg, men jag har försökt förklara dem så gott jag kunde.

Det underlättar om du inte tvättat håret på några dagar, eller om du arbetat in lite tidsenlig pomada/modern gel innan du börjar, särskilt om du har halt, silkigt hår.

Börja med att mittbena det ordentligt borstade håret framtill. Gör sedan en bena från öra till öra.
Håll undan det främre håret, medan du flätar en sektion hår mitt på huvudet – detta ska inte vara benat.
Håll undan flätan uppe på hjässan och bena resten av håret ända ner i nacken.
Ta nackhåret från vänster sida och lägg det över höger axel. Ta sedan nackhåret från höger sida och dra det åt vänster.
Dra håret upp mot örat, se till att det är slätt och prydligt.
Fläta ihop nackhåret med det främre håret, strax bakom örat. Upprepa på andra sidan. Du kommer nu att ha tre flätor: en på hjässan och en vid var öra, utan att du har någon synlig bena i nacken. Att dra det bakre håret diagonalt på det här sättet var tillsammans med olika vridningar och flätor en metod för att hålla det bakre håret prydligt och elegant när det drogs uppåt i de högt placerade frisyrerna som ses på tidens modeplanscher.
Vrid ihop flätan på hjässan till en högt placerad knut, fäst med hårnålar allteftersom.
Ta en av de främre flätorna och vik den framåt så att den ramar in örat. Sno in änden på den under knuten på hjässan och fäst med hårnålar. Upprepa på andra sidan. Färdigt!

Bär frisyren som den är till vardags, eller dekorera med en mängd sidenband, sidenblommor, konstgjorda fåglar, pärlhalsband och eleganta kammar till fest – det kan inte bli för mycket av det goda på 1830-talet. Ska du föreställa en gift kvinna (speciellt om du råkar ha barn) eller en medelålders/äldre kvinna i vardagslag kan du sätta en skir vit mössa dekorerad med spetsar och volanger över.

Titta på bilder från tiden och experimentera tills du hittar din egen 1830-talsstil.

Återskapade frisyrer
Det kan vara lättare att få en uppfattning om hur det kunde se ut om du får se hur olika personer har tolkat det dåtida modet. Låt dig gärna inspireras, men studera alltid originalkällor innan du gör din egen frisyr.

Lee-am har gjort en videotutorial i tre delar till en mer extravagant 1830-talsfrisyr, inklusive hur de olika lösa hårsegmenten tillverkas.

 
The Laced Angel visar sin ‘over the top’ 1830-talsfrisyr, även den med hjälp av löshår.

En reaktion till “1830-tals Flätfrisyr

  1. Så vackert! Nog blir man sugen på att testa…

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close