Sprund Mitt i Ett Tyg

*English below*

På skjortor, särkar, folkliga kjolar, borgerliga underkjolar, klänningskjolar för både kvinnor och barn med mera klipptes sprund upp mitt i tyget för att man skulle komma i och ur plaggen. Sprund i en redan existerande söm var inte lika vanliga under första halvan av 1800-talet, även om de såklart förekom. Inom vissa folkdräktsområden kan sättet dessa sprund ska sys på vara specificerade, men för alla andra situationer kommer här en liten guide till hur sprund mitt i ett tyg kan sys.
Mät hur djupt ditt sprund ska vara och klipp försiktigt upp det så trådrakt som du kan.
Vik in en smal sömsmån. På plagg i linne, bomull och siden behöver du göra en dubbelvikt fåll, men beroende på plaggtyp bör den inte vara bredare än 7 mm. På till exempel barnplagg, särkar och skjortor får den gärna vara smalare – här är den 3 mm. På valkade ylleplagg räcker det ofta med en enkelvikt fåll, inte bredare än 1 cm. Börja fålla sprundet. Du kan använda fållstygn eller förstygn beroende på vilken effekt du vill ha, här används fållstygn.
När du kommer ner till botten av sprundet så får du låta vikningen sluta i intet.
Gå över till att sy langett- eller knapphålsstygn runt den klippta kanten.
Fortsätt tills du kommit lika långt på andra sidan sprundet och återgå sedan till den sorts stygn du använde först. Fålla klart sprundet.
Vill du förstärka sprundet och minska risken att det rivs upp vid av- och påklädningar så kan du sy en träns en liten bit från botten. Man kan göra avancerade och mycket dekorativa tränsar, men här visas en både snabbsydd och funktionell variant.
Sy några långa stygn från sida till sida – här används dubbel tråd, men det är en smaksak. Se till att stygnen är lika långa.
Sy sedan langett- eller knapphålsstygn tätt, tätt runt trådarna, tills de bildar en stadig träns.
Fäst tråden. Klart!

 


 

Slit in the middle of a fabric

On shirts, shifts, petticoats, skirts on dresses and folk costume skirts, a slit was often made in the middle of the fabric to facilitate getting in and out of the clothing. Leaving a slit in an already existing seam doesn’t seem too have been all that common during the first half of the 19th century, for whatever reason. With some folk costumes the way these slits are sewn may be specified, but for most historical purposes, this tutorial may be helpful.

Measure how deep you want your slit to be and cut it carefully, following a thread.
Fold a narrow hem. On linen and cotton fabrics, and others that are prone to fraying, make it a double fold to enclose the raw edges. The hem should be as narrow as you can make it, preferably no wider than 7 mm – mine is 3 mm. On fulled wools a single fold is often sufficient, but as before, keep it narrow, no more than 1 cm. Start hemming the slit. You can use a whip stitch or a running stitch depending on the look you want, I’m using whip stitches here.
When approaching the bottom of the slit, let the fold taper into nothing.
Make blanket- or buttonhole stitches round the edge.
Continue until you’ve reached the same point on the other side, then start hemming again. Continue until done.

If you want to reinforce the slit, preventing it from ripping when getting dressed, you can make a thread bar at the bottom of it. These can sometimes evolve to highly decorative stitching, but here, it’s plain and serviceable.

Make a few long stitches from side to side. I’m using a double thread, but that’s a thing of personal preference. Make sure all the stitches are equally long.
Sew blanket- or buttonhole stitches tightly around them, until they create a sturdy bar.
Secure the thread. Done!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close