Köpa Tyg

Tygval är som tidigare diskuterats väsentligt för att få en historiskt trovärdig dräkt, och då kommer naturligtvis följdfrågan, var hittar du bra tyg då? Second hand, IKEA och vanliga tygaffärer kan du ibland göra fynd på, men vill du vara säker på att hitta något lämpligt så är det bäst att vända dig till de som specialiserar sig på de tyger du är ute efter. Även andra butiker kan överraska med sitt sortiment. Detta är på inget sätt en komplett lista, men kan vara en plats att börja leta på. Tänk på att alltid dubbelkolla så att det valda tyget verkligen lämpar sig för det plagg och den tid du vill sy ifrån.
Inom Sverige
Som regel väldigt enkla och smidiga köp.

Broarne
Har bland sina indiska tyger en del tryck lämpliga för till exempel empireklänningar.Crona Craft
Webbshop som är ett samarbete mellan Sätergläntans butik och Leksands Hemslöjd. Ylle, linne och bomullstyger.

Säljer material till västsvenska folkdräkter (linne, kattuner, kläde och sybehör), men som i många fall även kan användas till andra typer av historiska kläder. Bara fysisk butik.
Säljer reproduktioner av tyger i siden och kattun. Sidenet är mest 1700-tal, men en del tidigt 1800-tal går att hitta bland kattunerna.
Specialiserar sig på tyger och annat till historiska (primärt medeltida) återskapare. Har mest olika kvaliteter av ylle och linne av hög kvalitet som funkar fint också till 1800-tal. Webbshop, men kan även ses på medeltidsmarknader runtom i landet.

Butik i Visby som bland annat säljer linne och ylletyger lämpliga för historiska kläder, liksom sybehör.

Jobs Handtryckta Textilier
Bland mer moderna tryck gömmer sig också några historiska mönster.

Butik i Söderköping som koncentrerar sig på tyger i linne och ylle av olika kvalitéer, men även en del annat. Här kan du hitta alltifrån billigare tyger av lägre kvalitet, till tyger av bra kvalitet, beroende på vad din budget är. Ses på ett fåtal medeltidsmarknader och har en webbshop.

Butik i Lysekil med ett brett sortiment av linnetyger. Även webbshop. Mycket modernt, men en del kvalitéer passar sig till historiska plagg.

Ljungbergs Textil
Har en del historiska tryckta mönster bland sitt utbud – välj noga så att du inte får något modernt av misstag.

Butik i Staffanstorp som säljer linne och ylletyger för historiskt återskapande, samt lite siden. Åker på medeltids-och vikingamarknader runt om i Sverige och har en webbshop.
Inom EU
Inte mycket dyrare eller krångligare än att handla i Sverige.
 
Finsk butik som säljer material till folkdräkter, men en hel del kan även användas till andra historiska kläder.
Dansk butik som säljer material till folkdräkter. Många av tygerna (mönstervävda ylle- och sidentyger, bomullstyger med historiska tryck) passar perfekt till andra historiska kläder. OBS! Man beställer antal centimeter!
Dansk butik med webbshop som säljer bomullstyger med reproduktioner av 1800-talstryck – perfekt till klänningar. Kan efter avtal och förskottsbetalning skicka till Sverige.
Tysk butik med webbshop med inriktning på främst ylle- och linnetyger till historiska återskapare.
Tysk webbshop med alla varianter av tyll – för 1800-tal är tyll i bomull och silke det intressanta.
Utanför EU
Tänk på att frakt och tull kan göra köpet mycket dyrare.
 
Amerikansk försäljare med fokus på återskapande mellan 1600-tal och tidigt 1800-tal. En bra resurs för till exempel mönstervävt linne.
Amerikansk webbshop som säljer tyger i siden, linne, ylle och bomull. Framför allt deras mönstrade sidentaft kan vara värd att titta på, då sådan ofta är svår att få tag på.

Amerikansk webbshop som säljer bomullstyger med reproduktioner av historiska tryck, perfekt för till exempel västar och klänningar.

Two Bees Fabrics
Säljer bland annat bomullstyg med reproduktioner av 1800-talstryck, lämpliga till bland annat klänningar. De är lite luddiga med vilka årtionden de olika trycken passar till, så gör noggranna efterforskningar innan du köper.


Känner du till några bra butiker med lämpliga 1800-talstyger? Berätta gärna!

Tack till Emma Frost, Johanna Nybelius, Fia Lindblom och Pernilla Leijonhufvud som kommit med tips.

2 reaktioner till “Köpa Tyg

  1. Jag tipsar gärna om broarne.se Har ett sortiment med linnetyger och naturtyger. Deras indiska tyger är handtryckta, precis som i äldre tider, och bland de moderna mönstrena går det att hitta en del som passar till historiskt också.

    Gilla

  2. Hej. För oss i södra Sverige är Silke Annet välkänd. Hon har ett mycket omfattande sortiment av ex sidentyger, sidenband men också tryckta bomullstyger etc. till hembygdsdräkter. Kolla gärna hemsidan http://silke-annet.dk/

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close