Klädvård Efter Event

Click for English!

 

Du har varit på Medeltidsveckan eller ett annat längre event, eller kanske är det slut på säsongen. Förhoppningsvis har du haft det fantastiskt. Dags för den mindre roliga uppgiften att rengöra och lägga undan dina medeltidskläder. Rengöring är viktigt för att undvika att smuts fräter på tyget och gör det skört, och för yllekläder är det ett preventivt sätt för att hålla skadedjur borta. Så hur ska du göra?

Till att börja är det en bra idé att se över kläderna – behöver de lagas? Bättre att göra det nu innan eventuella hål blir större i tvätten.
Linneplagg
Ofärgade linneplagg kan med fördel läggas i blöt några timmar innan du ska tvätta dem, för att lösa upp eventuella fläckar och ge dem en bättre chans att bli riktigt rena. Efter blötläggning kan du slänga in dem i tvättmaskinen på max 60 grader. Undvik om möjligt centrifugering. Torktumla inte! Hängtorka plaggen, gärna ute – då kan solen få en chans att bleka dem lite. Här finns mer information om linnetvätt.
Har du fått fläckar av svett så kan du ha i galltvål i blötläggningsvattnet och om du vill även i tvättmaskinen.
Har du fått gul-brun-orange-rosa fläckar efter solkräm (elände!) så är det knepigare, de är svåra att få bort. Här är två vita småbarnskjortor som har stora blaffiga fläckar efter solkräm, ett vanligt öde för skjortor, särkar och huvuddukar.

Till skillnad från vanliga svettfläckar är de ju inte ens medeltida. Vanligt tvättmedel fungerade inte och även galltvål gick bet. Men här är en metod som kan vara värd att prova.
För en småbarnskjorta, eller 1-2 huvuddukar:
3 dl varmvatten (inte över 60 grader)
2 msk citronsyra
1 msk YES handdiskmedel
Rör ihop vatten, citronsyra och YES i en ren skål. Lägg i linneplagget, låt det blötas igenom ordentligt. Räcker inte citronsyrablandningen så gör mer. Det behöver inte täcka plagget helt, men plagget ska inte få tillfälle att torka någonstans.
Låt stå över natten och tvätta sedan som vanligt. Förhoppningsvis får du ett så här bra resultat: skjortan till vänster har legat i citronsyrablandning innan tvätt, den högra har det inte. Samma skjortor visas i inläggets titelbild.
Har du provat den här metoden? Berätta gärna hur det fungerade för dig, jag vill veta!
Ylleplagg
Ylleplagg behöver som regel tvättas väldigt sällan. Är de normalt smutsade så räcker det att hänga ut dem på vädring några timmar eller någon dag, gärna i fuktigt väder men inte i direkt regn.
Galgar är att föredra, men hellre på tvättlina än inte alls.
Är fållen lerig så låt den torka ordentligt. Du kan sedan smula sönder och borsta bort den torkade leran. Vatten kommer bara att göra det värre.
Har du fått enstaka fläckar så punkttvätta där det behövs. Var försiktig så att du inte gnuggar ytan så att tyget filtar sig. Feta fläckar kan tvättas bort med ylletvättmedel, till exempel Y3.
Är dina kläder riktigt smutsiga så är en försiktig tvätt i handfat eller badkar ett alternativ. Tvätta med bara vatten eller ulltvättmedel. Använd ljummet vatten och svischa runt plagget försiktigt. Gnugga inte för då kan det filta sig, och lyft inte det dyvåta plagget, då kan det töja sig. Byt tvättvatten vid behov. Krama försiktigt ur så mycket vatten som du kan efter tvätt, vrid inte. Lyft upp plagget hopsamlat till en lös boll, så att det inte får en chans att töja sig, särskilt viktigt på klänningar som blir väldigt tunga när de är blöta. Låt plagget torka så plant som möjligt, på tvättställning eller lagt över flera linor i torkrummet. Du kan rulla in plagget i handdukar för att få ut så mycket vatten som möjligt innan torkning.
Förvara de ordentligt torra ylleplaggen i tättslutande plastlådor eller vacuumpåsar för att hålla borta skadedjur. Kan eller vill du inte det så häng dem luftigt, på en plats där du kommer att röra vid dem ofta, det minskar risken för skadedjur. Är olyckan framme, eller du vill läsa mer om hur du undviker skadedjur i yllet så kan du läsa om det här.

Vad har du för rutiner på klädvård efter event? Har du några bra knep för fläckborttagning eller andra bra tips?

 

Om du uppskattar detta inlägg och vill se fler i samma stil så stötta mig gärna på Patreon – för en tia i månaden får du nyheter om vad jag jobbar på, och kan komma med önskemål om blogginlägg och tutorials. 


Caring for Clothes After an Event

You’ve been to a longish event, or maybe the living history/re-enactment season is over. Hopefully you’ve had a fabulous time.

But now it’s time for the less inspirational task of cleaning and putting away your medieval clothing. Cleaning is important to prevent dirt from weakening the fabric, and for wool clothing it’s a way to keep vermin away. So how should you do it?

To start with, it’s good to take a good look at your clothing – do they need mending? Better to do it now, before laundry will make any holes larger.

 

Linen Clothing

Undyed linen garments are preferably soaked for a few hours before washing, to loosen potential stains and give them a better chance to be removed. After soaking, toss them in the washing machine, no warmer than 60 degrees Celsius. Avoid centrifugation if possible. Do not tumble dry! Let them hang dry, preferably outside, so the sun can bleach them a bit.

Sweat stains can be removed with bile soap in the soaking water or if you like in the washing machine.

If you’ve got yellow-brown-pinkish stains from sunscreen (woe!) it’s a bit trickier, they are stubborn. Here are two toddler’s shirts with big splotchy sunscreen stains, a common fate for shirts, shifts, veils and wimples.

 

Unlike normal sweat stains they are not even medieval. Ordinary washing powder didn’t work on these and neither did bile soap. Here’s a method that might be worth a try.

 

For a toddler shirt, or a set of wimple and veil

300 ml moderately warm water (not above 60 degrees Celsius)

2 table spoons citric acid

1 table spoon FAIRY washing up liquid or similar

 

Mix water, citric acid and FAIRY in a clean bowl. Put in the linen, let it soak thoroughly. Make more if it’s not enough of the citric acid mix. It doesn’t have to cover the clothing completely, but the fabric should not have a chance to dry.

 

Leave overnight and then toss in the laundry as usual. Hopefully your result will be a good as this: the left shirt has ben in the citric acid mix before laundry, the right one has not. The same shirts are shown in the post header.

 

Have you tried this method – did it work? Let me know!

 

Wool Clothing

Wool clothes rarely need washing – after normal use it’s enough to give them a good airing outside for a few hours or a day, preferably in damp weather but not in actual rain.

 

Hangers would be better for airing, but a washing line will do in a pinch.

 

If the hem is muddy let it dry thoroughly, and you can then break of the mud and brush it off. Water will on the other hand only make things worse.

The odd stain can be washed carefully so the garment isn’t accidentally felted in the process. Greasy stains can be removed with mild wool detergent.

If your clothes are very dirty a gentle wash in the sink or tub is an alternative. Wash with pure water or wool detergent. Use tepid water and gently swish the garment around. Don’t rub it, as that may lead to felting, and don’t lift the soaked fabric out of the water, as that might lead to stretching. Change the wash water at need. Gently squeeze out as much water as you can, don’t wring it. Lift the clothing, gathered up into a loose ball so as to avoid stretching, especially important on dresses that will be very heavy when wet. Let the garment dry lying as flat as possible over several washing lines. You can roll up the garment in towels first to get as much water as possible out before drying.

Store the completely dry wool clothes in air-tight plastic bins or plastic vacuum bags to keep pests out. If you can’t or won’t do that, hang your clothes airily, in a place where you will disturb them often, that will lessen the risk of pests.

What routines for caring for clothing after events do you have? Any good tricks for stain removal or other tips?

 

If you appreciate this post and would like more in the same style, support me on Patreon – for the equivalent of a dollar a month you’ll get news of what I’m working on, and the opportunity to wish for tutorials and blog posts.

2 reaktioner till “Klädvård Efter Event

  1. Tack för bra råd! Jag har märkt att man kan hitta intressanta anvisningar för klädlagning i sömnadsböcker från tiden innan kläder blev en slit-och-släng-vara. T.ex. Svea Fredricssons ”Handarbetsboken” (Wezäta förlag 1963; första upplagan kom 1948). Hon skriver att hålet klipps trådrakt och lappen på samma ledd, med 2-3 cm sömsmån på varje sida. Hålet jackas snett i hörnen och sömsmånerna tråcklas mot avigan. Lappen viks så den precis passar i hålet, sömsmånerna tråcklas mot avigan och sen sys lappen fast från avigan med små kaststygn. Mycket prydligt. För ”tvättkläder” (=linne) pressas sömsmånerna utåt från lappen, och lappens sömsmån fållas mot plagget (det blir alltså en fällsöm). Lappen ligger på baksidan av plagget, vilket ger lagningen så liten och diskret som möjligt fast sömmen är stark. När man viker in sömsmånerna på lappen blir ju hörnen klumpiga av de flerdubbla lagren, men det syns inte när lappen sitter på avigsidan. För ylleplagg skrev boken att man skulle kasta över sömsmånerna var för sig och pressa isär dem.

    Middelaldercentrets tekstilblog har ett inlägg med bra bilder på snygg och ful lagning i ett ylleplagg, http://mctekstilblog.blogspot.se/2015/09/lapper-og-andre-rerarationer.html

    Gilla

  2. JanSigurdOlsson 28 augusti, 2016 — 21:41

    Upptäckte idag att jag har massa svarta sotfläckar från Visby med mig hem, har du några bra tips på hur man får bort dem?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close