Enkel 1840-talsfrisyr – Tutorial

Det här är en av de vanligaste och enklaste frisyrerna för kvinnor och äldre flickor under 1840-talet. Den kunde varieras på olika sätt, och i andra former (större vidd på sidorna och knuten längre ner i nacken) levde den kvar under 1850/60-talen. Kortfattat kan man säga att mittbenat, slätt hår, friserat nära huvudet, var det moderna.
Det underlättar om du inte tvättat håret på några dagar, eller om du har arbetat in lite tidsenlig pomada/modern gel innan du börjar, särskilt om du har halt, silkigt hår.
Som modell i det här inlägget har jag en av mina systrar, som är välsignad med tjockt hår som lätt blir långt – idealt för 1800-tal.
Börja med att kamma ut håret så att det är slätt. Har du mycket lockigt hår är det förmodligen nödvändigt att använda någon sorts produkt för att få bukt på det. Mittbena håret.
Gör en bena från toppen av huvudet och ner till örat. Gör likadant på andra sidan. Håll undan det främre håret så länge.
Fläta det bakre håret mitt på bakhuvudet. Se till att håret är prydligt både på hjässan och i flätan.
Vrid upp flätan och nåla fast den allt eftersom du snurrar den varv på varv. Har du kortare eller tunnare hår kan du med fördel nåla fast en knut av lösfläta över – löshår användes flitigt på 1800-talet.
Kamma det främre håret på ena sidan så att det är riktigt slätt. Vik upp det bakåt som en slät vinge över örat (det finns olika sätt att göra det på – titta på bilder från tiden) och nåla fast under knuten. Har du hår över så snurra det runt knuten, stoppa in och nåla fast. Gör likadant på andra sidan.
En variant som framför allt sågs under slutet av 1830-talet och 1840-talets början är att det främre håret flätats – enkelt eller på ett intrikat sätt – och sedan fästs i knuten som ovan.

 

Ytterligare en vanlig variation på den här frisyren var att låta det främre håret hänga löst i släta, prydliga korkskruvslockar som slutade någonstans mellan käkbenen och axlarna. Det i kombination med en knut av löshår kan vara ett bra alternativ för dig som har lite för kort hår för de andra stilarna.


Återskapade frisyrer
Det kan vara lättare att få en uppfattning om hur det kunde se ut om du får se hur olika personer har tolkat modet. Låt dig gärna inspireras, men titta alltid på originalkällor innan du gör din egen frisyr.

Locks of Elegance – tutorial för knut med flätor vid tinningarna

Linden Flower – bilder på frisyr med korkskruvslockar

3 reaktioner till “Enkel 1840-talsfrisyr – Tutorial

  1. Tack för din otroligt inspirerande blogg! Likt dig är jag intresserad av 1800-tals mode, och din blogg har varit väldigt hjälpsam när jag vill tillverka egna klädesplagg! Jag är särskilt intresserad av 1860-tals mode. I framtiden hoppas jag att du möjligen kommer fördjupa dig lite i det årtiondet 🙂

    Gilla

  2. Tack! Att skriva om 1860-talet är absolut planerat, man ska bara ha tid med det också 😀

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close