Är Historiskt Korrekt Alltid Bäst?

En sak som det ofta diskuteras och debatteras (ibland faktiskt bråkas) runt är huruvida ”historiskt korrekta” kläder och andra föremål per automatik är bättre än inspirerade grejer. På alla sidor av den här frågan finns det personer som känner sig osäkra, tvärsäkra, missförstådda, dissade och kränkta, ofta helt i onödan. För enkelhetens skull kommer den här texten endast att handla om materiell kultur som kläder, föremål, frisyrer, men inte om mer abstrakta saker som uppträdande, religion i praktiken och sociala strukturer.

Far och son på vinterpromenad, yllekläder baserade på källor från sent 1300-tal värmer fint. 
Vad innebär historiskt korrekt?
Till att börja med är termen historiskt korrekt knepig – vi kan aldrig bli 100 % historiskt korrekta i vårt återskapande, för vi saknar viktiga pusselbitar. Ibland ger forskningen oss nya bitar att försöka passa in, men de kan antingen bekräfta något vi redan hade andra källor på, eller vända upp och ner på något som vi trodde oss veta. Ibland leder de nya kunskaperna till fler nya frågor än svar. Olika personer tolkar tillgänglig information på olika sätt och värderar vilka aspekter som är viktigast att få rätt olika.
Ett annat hinder för att bli helt historiskt korrekta är att material lämpliga för perioden är svåra eller i vissa fall omöjliga att få tag på, så kompromisser behöver göras. Vilka kompromisser som känns ok eller inte varierar mellan individer.

Ytterligare en svårighet är till exempel att veta i vilka sammanhang olika plagg eller frisyrer bars, då sådant rätt sällan skrivits ner i detalj, och vi idag inte alltid kan se nyanserna för vad som då var passande eller inte vid olika tillfällen. Våra val är alltså ofta kvalificerade gissningar baserade på den information vi faktiskt har och kan i framtiden visa sig vara korrekta, felaktiga eller lite av båda.

De flesta av oss saknar dessutom de kunskaper som behövs för att tillverka föremål som är likvärdiga dåtidens, eller saknar pengar att köpa dem av någon annan. Kvaliteten på föremålen blir alltså ofta lidande i större utsträckning än vad vi kanske vill erkänna.

Enkla kläder baserade på bilder från 1200-talet.

Ibland används begreppet historiskt korrekt (HK) med den underförstådda betydelsen vad vi vet just nu, baserat på den senaste forskningen, något som de som är nyare i hobbyn kanske inte alltid uppfattar. Det används alltså inte alltid för att beskriva en absolut sanning, men som ett förhållandevis enkelt begrepp att hålla sig till – finns det historiska belägg för det du gjort så är det, i den bemärkelsen, HK.

Eftersom HK är så komplicerat så pratar fler och fler om är att deras kläder/skor/köksredskap o.s.v. är baserade på källor/källbaserade eller historiskt trovärdiga, det vill säga, de är inte tagna ur den egna fantasin eller favoritserien från tv, utan fast grundade på en eller flera källor från tiden. Det kan vara konst, bevarade föremål, texter eller annat – ju mer angelägen en person är att komma nära historien desto fler källor använder denne som regel för att få en riktig förståelse för föremålets utseende, material, tillverkning och kontext för användning. Ibland måste tolkningar göras om ett särskilt föremål utifrån den samlade kunskapen, men argument som ”ok, det finns inga bevis på det, men någon gjorde säkert så här, folk var inte dumma förr” eller ”det har alltid funnits de som tänkt utanför ramarna” har ingen relevans för den som tillverkar källbaserade saker.
Vilket är bäst?
Är då HK/källbaserat/historiskt trovärdigt alltid bättre än inspirerat? Nej, självklart inte. Vilket som är bäst eller mest lämpligt kan variera:
Vill du lära dig något om dåtiden genom ditt föremål?
Vill du uppleva hur historiska kläder känns att bära så måste de vara sydda i rätt material, kvalitéer och snitt, bäras i rätt kombination och under rätt förhållanden – det kan vara stor skillnad på att bära historiska kläder i en modern miljö och i en historisk.
Vill du lära dig hur kläder eller andra föremål tillverkades i historisk tid så måste du använda rätt material och redskap, helst också ha samma arbetsförhållanden – brist på värme och ljus kan göra stor skillnad i t.ex. arbetsordning och i hur kroppen reagerar på arbetet. Det senare är dock något som rätt få provar på fullt ut.
Hittepå/fantasy/löst inspirerat är i just detta avseende inte bra nog, för det kommer inte att lära dig något om den riktiga historien.
Kantvävning med brickor.
Ska du visa andra hur det verkligen såg ut eller gick till under historisk tid?
Då måste du ha rätt typ av kläder och föremål, annars ger du en falsk bild av historien som din publik kommer att tro på. Inspirerat är alltså i det här fallet inte lika bra som källbaserat.
Vill du vara med på ett evenemang med höga krav på källbaserad utrustning?
Det finns inte så många sådana evenemang, men de är väl värda att delta i för den historieintresserade. För det krävs dock kläder och annan utrustning som är historiskt trovärdig för den period som evenemanget ska spegla. Vänd dig till arrangörerna för att få reda på utrustningskraven. Inspirerat duger inte här.
Barn i handsydd linnesärk med läderboll baserad på fynd.
Är målet att du ska få tillverka och bära något vackert som gör dig glad?
Beroende på dina intressen eller ditt humör kan källbaserat och/eller inspirerat vara precis lika bra. Inspirerat kan låta din fantasi få större spelrum. Det är inget dåligt i det, att skapa något, ta det från tanke till verklighet, tillverka det med dina egna händer är alltid positivt. Även de mest inbitna HK-fantaster kan uppskatta skickligt utfört hantverk för dess egen skull även om det är ren fantasy.
Samtidigt är det bra att förstå att de som har historisk trovärdighet som mål kan ha precis lika roligt när de gräver efter källor, väver tyger efter fynd, syr exakt samma antal stygn/cm som på plagget de vill återskapa, som de har som skapar fritt ur sin egen fantasi. Vad vi tycker är roligt varierar så otroligt mycket, att det blir lite fånigt att försöka rangordna olika sätt. Några sysslar dessutom med olika sorters inspirerat eller hittepå vid sidan av sina historiskt baserade grejer. Man måste inte välja bara en kategori och slaviskt hålla sig till den.
1100-talsinspirerat – inte historiskt korrekt, men hantverket är av hög kvalitet.
Ska du åka till Medeltidsveckan eller någon medeltidsmarknad?
Den typen av arrangemang brukar ha ett brett spektrum av besökare, klädda i allt från källbaserat till filminspirerat, för att inte tala om vanliga kläder. Alla är lika välkomna av arrangörerna, så vad du vill ha på dig är helt upp till dig. Själva arrangemangen brukar vara en blandning av några få saker som är historiskt trovärdiga och en mängd företeelser som är en stämningsfull sagoversion av medeltiden, så du kommer inte att sticka ut oavsett. Här är alltså inget bättre eller sämre än något annat.
Ska du på ett lajv, medeltidsbröllop, temafest eller liknande privat arrangemang?
Kolla med arrangörerna, de har ofta någon sorts tanke om vad de önskar att deltagare/gäster har på sig. Ibland kan det vara helt eller delvis baserat i historien, men det kan lika gärna vara inspirerat av någon film, tv-serie eller annat. Historiskt korrekt är kanske inte alls vad de är ute efter och kan då vara helt fel.
Vackert och romantiskt, men mer inspirerat av Sagan om Ringen än medeltiden.
Sammanfattning
Även om den här bloggen främst handlar om hur du kommer igång med ett historiskt trovärdigt återskapande så finns det inget som säger att källbaserat eller inspirerat automatiskt innebär bättre eller sämre hantverk – det varierar från person till person, oberoende av deras inriktning. Det finns inget som säger att det ena alltid är snyggare än det andra ur vårt nutidsperspektiv, inget som självklart måste vara roligare eller mer givande. Vilken kategori som eventuellt är ”bäst” beror helt på varje enskilt tillfälle och de egna målsättningarna. Det som är rätt på en plats kan vara fel på en annan plats, vad som är kul för en person kan vara trist för en annan. Även om det finns mycket att säga till den historiska korrekthetens fördel så är det inte något som alla vill syssla med, och det är ok. Kan vi sluta bråka om det här nu, vara ärliga med vad det är vi gör (oavsett vad vi siktar på), glada över att vi har en så rolig och utvecklande hobby (utan att känna oss över- eller underlägsna), och vara generösa nog att ge andra samma möjlighet?

7 reaktioner till “Är Historiskt Korrekt Alltid Bäst?

 1. Håller med dig. Debatten om huruvida HK är bättre/sämre än inspirerat eller fantasy, och definitionen av vad HK är, är så uttjatad.
  ”You choose your own level of pain”
  Själv kör jag på HK-ish. Jag utgår från HK men lägger till en touch av mig själv. Än så länge har det handlat om så mycket vidd i kjoldelen som tyget tillåtet. Älskar vida kjolar. ^_^

  Gilla

 2. Speceillt om någon har prestationsångest eller mår dåligt. Då är svaret inte ”det här är SÅ ENKELT”, därför då kan personen känna att den misslyckas med något enkelt.
  Svaret är ”det är enkelt och dessutom lätt att åtgärda om man råkar göra fel”.

  Gilla

 3. Jag håller med dig till fullo, utom om en sak. Du skriver så här: ”Hittepå/fantasy/löst inspirerat är i just detta avseende inte bra nog, för det kommer inte att lära dig något om den riktiga historien.”

  Jag syr enbart inspirerat (om det är ”löst” eller inte är väl en definitionsfråga…), men jag tycker ändå att jag för i princip varje projekt kommer till någon typ av insikt rent historiskt sett. Som exempel kan jag ta min senaste dräkt, en överkjortel inspirerad av engelskt 1000-1100-tal (normandisk dräkt). Jag kantade den med siden, och när jag satt där och försökte få till sprunden snyggt så insåg jag varför de historiska kantningarna ser ut som de gör, det faller sig ganska naturligt när man använder breda och oelastiska band. Det var verkligen en aha-upplevelse, och i ett inspirerat sammanhang. Så, i alla fall inspirerat kan definitivt vara ”bra nog” om man vill lära sig något om den riktiga historien.

  Mvh Emma

  Gilla

 4. Absolutely fantastic. Wish it was in english so more of my fb friends could/would read it, but I guess those that would be interested can, being from sweden or denmark. Would be nice to teach my non-reenactment friends through this piece, since it's so well-written! Great job Sarah!!

  Gilla

 5. Kloka tankar.

  Jag tänker på HK som en stegvis skala – verkar min klädsel, utifrån vad jag hittills lärt mig, någorlunda rätt för 1) en person som ser mig på avstånd, eller 2) för en person jag pratar med, eller t.o.m. 3) för den som ser insidan av plaggen och har dem på sig? Jag vill uppnå den tredje nivån framöver, men har inte haft möjlighet än och då är jag nöjd med att kunna uppnå nivå 1 för en medeltidsmarknad. (Men jag gladde mig så åt sonen, som sprang omkring i handsydd skjorta och huva, hållande en fin kotte han hittat…)

  Skulle jag bli bjuden till ett medeltida bröllop där bruden bär linneklänning, så tänker jag sy en linneklänning – men försöka åstadkomma ett tidsenligt intryck så när som på materialet. Inte för att det är något fel på fantasi och inspiration, utan för att just jag tycker det ”riktiga” är roligare att försöka uppnå. Och så är det en utmärkt ursäkt för att samla på sig mycket böcker. 🙂

  Gilla

 6. Hej! Jag har precis börjat bli intresserad av att sy en sent 1300-tal, tidigt 1400-talsutstyrsel som är så gott som historiskt korrekt. Min plan var att sy en klänning efter mönstret från grönlandsfynden som handelsgillet säljer. Och det jag undrar är väl framförallt, funkar det vid den tidsperioden och hur mycket ”kan man” avvika från mönstret, tex om jag skulle vilja göra ärmar eller front med tygknappar eller snörning, eller en tajatare modell än vad det modellen verkade va, fungerar det att göra utifrån det mönstret eller borde jag följa något annat/göra ett eget mönster efter nån bok? Vet att du inte bloggat på ett tag men hoppas att du kanske kan ha tiden att svara på min fråga ändå! Vill så gärna göra det bra när jag nu är taggad på att få det ”rätt”.
  Tack på förhand!

  Gilla

 7. Det är inte så ovanligt att folk använder skärningen som ses på Herjolfsnesfynden även till att sy tightare plagg. Det går, men om det är HK eller inte är svårt att säga då det (mig veterligt) inte finns en tight klänning bevarad från den här perioden. Däremot kan jag säga att det just nu finns en viss strömning inom medeltidssvängen att sy lösare, enklare plagg. Det går moden i allt 🙂 Om du är på Facebook kan jag rekommendera gruppen 'Vi som syr medeltidskläder', den är mycket aktiv och full av kunnigt folk. Berätta vad du är ute efter (din fråga här är ett bra exempel) och du kommer få hjälpsamma svar.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close