Stärka Underkjolar

För att ge extra vidd i klänningskjolarna, från ungefär slutet av 1820-talet och under resten av 1800-talet, så kunde bomulls- och linneunderkjolar stärkas. Det gjorde dem styva och inte lika lätt nedtyngda. Stärkta underkjolar var mer regel än undantag hos de övre samhällsklasserna, som hade andra som skötte tvätten åt dem, men även kvinnorna i till exempel välbeställda bönders familjer hade säkert stärkta underkjolar till fint, om än inte till vardags när de deltog i arbetet. Invävda eller insydda snören i underkjolarna, liksom dekorativa veck, sög upp extra mycket stärkelse och höll därför ut kjolvidden speciellt bra.

Underkjolen på bilden är sydd i bomullskypert och tänkt att passa till 1840-tal och första halvan av 1850-talet. Den bärs över en särk och en korsett. I verkligheten skulle flera lager underkjolar bäras, men för att illustrera skillnaden på ostärkt (till vänster) och stärkt (till höger) bärs här bara en.
Stärkta underkjolar prasslar på ett särskilt sätt, som lär ha varit en av många små saker som skilde fina damer från vanliga kvinnor, och de blir även lätt glansiga, vilket har en viss smutsavvisande effekt. Däremot kan stärkelsen rinna ur om man blir fast i en skur och då måste hela processen göras om.
Recept på stärkelse:
Det här receptet ger en lätt stärkelse, som även kan passa till hättor, chemisetter, kragar manschetter och liknande. Vill du ha en hårdare stärkt underkjol så kan du dubbla eller tredubbla mängden potatismjöl. Du kan nästan inte få underkjolen för hårt stärkt – skulle den råka stå för sig själv innan strykning är det helt ok.
7 liter kokande vatten
4 msk potatismjöl
1 dl kallt vatten
Har du inte en tillräckligt stor gryta så kan du göra en halv sats, det räcker fint till 1-2 enkla underkjolar.
Gör så här:
– Koka upp vattnet.
– Rör ut potatismjölet i det kalla vattnet.
– Häll försiktigt ner stärkelsen i det kokande vattnet under vispning.
– Koka i några minuter, vispa hela tiden för att undvika geléklumpar.
– Låt stärkelsen svalna till en hanterbar temperatur.
– Ta den rena och torra underkjolen, och doppa i stärkelsen.

– Lyft upp och krama ur så mycket stärkelse du kan, men skölj inte.
– Häng upp på tork så luftigt som möjligt. Ju mindre det klibbiga tyget rör vid sig självt desto bättre. Att nypa fast underkjolen över ett par linor eller fler är bra.
Det enklaste är om du har möjlighet att hänga upp ett par tvättlinor utomhus, för när underkjolen torkar kan stärkelse droppa ner från den. Har du inte den möjligheten, så häng upp underkjolen i ett utrymme som är lätt att städa (badrum eller tvättstuga). Tidningar eller sopsäckar på golvet kan fånga upp det värsta.

 

– Stryk den torra underkjolen på ganska hög temperatur. Spraya lätt med vatten, men inte så mycket att stärkelsen går ur.

– KLART! Förvara luftigt upphängd för att behålla effekten så länge som möjligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close