”Hade De Haft Symaskiner På Medeltiden Så Hade De Använt Dem”

En av de mest irriterande fraserna i samband med återskapandet är ”hade de haft symaskiner på medeltiden så hade de använt dem”. Den frasen används ofta som ursäkt av de som av en eller annan anledning väljer att inte sy för hand. Nu är detta inlägg inte avsett som kritik mot maskinsömnad – alla har olika mål med sina kläder och olika förutsättningar när det gäller tillverkningen av dem. Nej, det här inlägget ska lite kort adressera varför den här frasen inte stämmer.

Symaskiner är även i de enklaste former avancerade saker och det krävdes mycket tänkande,  experimenterande, misslyckande och justerande av flertalet personer i olika länder innan en fungerande symaskin uppfanns i mitten av 1840-talet. Den svenska medeltiden sägs sluta 1520, så det tog alltså mer än 300 år efter medeltidens slut innan symaskinen uppfanns. Symaskinen var en produkt av den industriella revolutionen och hade förmodligen inte uppfunnits under andra förutsättningar. Den industriella revolutionen innebar en mängd dramatiska förändringar i folks levnadssätt, som medeltidens människor inte hade kunnat drömma om. Tänk bara – tågresor, effektiviseringar i jordbruket med hjälp av maskiner, effektivare uppvärmning med järnspisar, fler ombyten som resultat av massproducerade köpetyger och färdigsydda köpekläder – listan kan göras hur lång som helst.
Symaskinen som Elias Howe tog patent på 1846 – en av de första som faktiskt fungerade.
Även när fungerande symaskiner börjat användas så gick det trögt att få ut dem på marknaden. Skräddare slog sönder de första symaskinerna som användes i fabriker, och inte förrän på 1860-talet började de dyka upp hos mer välbärgade privatpersoner. Även flera tiotal år senare fanns det folk som fortfarande hade helt handsydda kläder.
Hade symaskinen funnits på medeltiden så hade med största sannolikhet även den övriga teknologin varit betydligt mer avancerad och den period som vi kallar medeltiden hade inte funnits, den hade varit något annat. Eftersom mode är direkt påverkat av allting annat i samhället så hade även det sett annorlunda ut. Att därför säga ”hade de haft symaskiner på medeltiden så hade de använt dem” när du syr en kjortel i stil med Bockstensmannens blir fel, för de kläder som i så fall hade sytts på dem hade inte liknat dem som nu identifieras som medeltidskläder.
Så, om du syr på maskin och känner att en ursäkt är nödvändig (det är det rätt sällan) säg hellre som det är, att tidsbrist, dåliga leder, aversion mot eller brist på skicklighet i handsömnad är orsaken. Även om handsömnad ger plus i kanten så brukar det inte delas ut minuspoäng för maskinsömnad.

5 reaktioner till “”Hade De Haft Symaskiner På Medeltiden Så Hade De Använt Dem”

 1. Men precis så! Man ska inte behöva ursäkta valen man gör, bara vara ärlig mot sig själv och andra med vad man pysslar med och varför.

  Gilla

 2. Hej!
  Vilka helt utmärkta artiklar du skriver! Både lätt roande och intressanta. Tack för en i helhet informativ sida med mycket matnyttigt i allehanda ämnen. Hoppas på fler artiklar under 2016, låt inspirationen flöda!
  Kram Hanna L

  Gilla

 3. Ja, hundra gånger ja. Med tillägget som @Arachne skrev; var ärlig med de val du gör och varför. Har du inte lust att sy för hand går det alldeles utmärkt att sy på maskin. Man behöver ingen undanflykt för det förutom ”jag har inte tid/lust/möjlighet” och det är helt ok.

  Gilla

 4. Jag tror nog många som använder den ursäkten tänker sig scenariot att en person på medeltiden ”kommer över” (tex av en tidsresenär från framtiden) en symaskin, får instruktioner och börjar sy. Personen ifråga skulle antingen älska den och använda den var dag. Eller kasta den i elden i tron om att det var ett jävulens påfund. Det senare är väl troligast, till slut iaf, när fel person upptäcker den.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close