Att Vaxa Lintråd

Det var vanligt att sy kläder med lintråd. För att sömnaden ska gå så smidigt som möjligt bör tråden vaxas. Det hindrar att den trasslar sig och går av, och gör dessutom att den glider lättare genom tyget.

Vaxad lintråd överst, ej vaxad lintråd underst.
Du behöver ett stycke bivax. Detta kan köpas hos flera återförsäljare som riktar sig mot historiska återskapare och lajvare. Känner du en biodlare kan du kanske köpa eller få en bit därifrån. Även bivaxljus fungerar. Beroende på dess renhet kan vaxet vara olika hårt eller mjukt. Är det mycket hårt kan man värma det i handen en stund – vissa stoppar sitt vax innanför tröjan under sömnaden för att det ska ha en bra konsistens.
Håll vaxet i handen. Lägg tråden över det, och tryck tråden mot vaxet med tummen. Dra vaxet över tråden, men inte för snabbt – då kan du få friktionsskador på tummen. Beroende på vaxets kvalitet kan du behöva upprepa flera gånger. När du sytt en stund kan du dessutom behöva vaxa om tråden.

 Svårare är det inte! Vaxet har en tendens att se rätt skruttigt ut efter ett tag, då små fibrer från trådar och tyger fastnar i det. Det gör inget, det går att använda ändå. Men givetvis varar vaxet inte hur länge som helst – varje gång du använder det så krymper det.
Det finns färdigvaxad lintråd att köpa, men de allra flesta föredrar att vaxa själva – utbudet av trådar blir mycket större då, och blir lättare att anpassa till olika projekt.

4 reaktioner till “Att Vaxa Lintråd

 1. Hur vet man när man behöver vaxa om? Sitter och sur med vax för första gången någonsin och har svårt att värdera hur mycket som behövs!

  Gilla

 2. Börjar tråden se luddig ut är det dags att vaxa om 🙂

  Gilla

 3. Hej. Jag har läst din blogg och flera liknande. Tittat på källtipsen och på mönster. Blir ändå förvirrad.https://instagram.com/p/6DcDzrjexd/ Hur funkar kombinationen på instagrambilden? Blir jag helt utfryst?

  Gilla

 4. Anna, det blir en jättebra kombination! Titta till exempel hos Medeltidsmode, Handelsgillet eller Historiska Rum för tyger. Något kypertvävt är det mest tidsenliga. Välj tjocklek baserat på behov – tunt eller medeltjockt är oftast lämpligt till sommarbruk lite beroende på hur känslig du är för värme.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close