Väskor, Korgar, Påsar och Säckar

Ett problem som de flesta moderna medeltidare måste lösa på något sätt är hur de ska transportera de i våra dagar nödvändiga bil- och hemnycklarna, mobilen, plånboken och så vidare utan att de stör intrycket – medeltidens människor bar oftast inte med sig så mycket grejer till vardags (med möjligt undantag för verktyg och redskap) som vi gör eftersom de för det mesta befann sig i relativ närhet till hemmet. Ibland kan det idag vara nödvändigt att ta med mer skrymmande saker, om du till exempel har små barn, måste bära med dig en matsäck på ett evenemang eller planerar att köpa mycket. Det finns flera olika tidsenliga sätt att välja på, här följer några.

Vandrare på 1300-talet, bild av Emil.

Väskor/påsar
I den här kategorin finns det, förutom de vanliga bältesväskorna som varierade stort med modet, flera olika sorter.
Materialval kan behöva ett par ord: vanligt linne eller hampa drar åt sig fukt, vilket inte är bra om du har ömtåliga grejer med dig. Man kan ibland hitta vaxat linne (eller vaxa det själv) och det blir då mer vattentåligt. Ull är lätt vattenavvisande av naturen, liksom smort skinn och läder.
Pilgrimsväska
Pilgrimer ses i konsten oftast bära en liten axelremsväska för de allra mest nödvändiga sakerna på en lång resa. Att de är små är ingen slump, då fromma pilgrimer förväntades be om uppehälle på vägen och lika fromma människor på vägen förväntades ge det. Idag är de flesta väskor som görs i den här stilen alldeles för stora, eftersom nutidsmänniskan anser sig ha ett behov av så mycket grejer.
The Voyages of Jean de Mandeville av Ricoldo da Montecroce. 
Fransk (?) illustration från 1410-12.

Vi vet inte riktigt vilket material pilgrimsväskorna var gjorda i, men då de ofta är färgade är det troligt att stadigt ylle eller kanske läder användes. Ofta dekorerades de med tofsar och ibland påsydda märken från vallfartsorten man just besökt. För att det inte ska gå orealistisk inflation i pilgrimsmärken kan det vara en bra idé att bara använda märken från platser du faktisk besökt personligen, eller i alla fall undvika de mest välkända märkena, som snäckskalet från Santiago De Compostela.
Enkel påse
En enkel säck eller påse kan ses på en del bilder. De är oftast vita, så grovt linne eller hampa är troliga material, kanske skinn eller läder eller ofärgat ylle.
Josef blir såld till Egypten, Bible historiale, Fransk, 1356-57.
I det här fallet en penningpung, men liknande påsar kan ses i andra sammanhang.
Dubbel påse/Martebosäck
Dubbla bärpåsar eller –säckar ses också i konst från hela Europa, ett i Sverige känt exempel finns på kyrkan i Martebo på Gotland, därför kallas den ibland martebosäck. En sådan bärpåse är, om den är jämt packad, bekväm att bära över axeln, över en käpp buren över axeln, eller över ryggen på en häst, och rymmer mycket. Också den är oftast vit i konsten.
Korgar
Korgar i olika varianter är väl ungefär lika gamla som mänskligheten, men de ändrade utseende och form beroende på kulturen och vad de skulle användas till, till exempel är pil och liknande inhemska material mer historiskt korrekt för medeltiden än spån (tekniken kom till Sverige på 1800-talet) eller rotting (en produkt av vissa palmer, inget som fanns här under medeltiden) i korgar. Det är dock inget jag är insatt i, så jag kommer inte gå in närmare på hur den typiska medeltida korgen var konstruerad, men man kan se några vanliga grundtyper i bildmaterialet.
Korg med grepe
En vanlig ”torgkorg”, med ett handtag som går tvärs över, är vanlig på bilder och lätta att få tag på idag. 

Korg med två handtag
En sådan är kanske inte så praktisk om du ska bära runt korgen på en marknad, men att packa och förvara saker i den under ett läger fungerar bra.

  Tacuinum Sanitatis, ”purjolök”, fransk eller italiensk, 1390-1400.

Korg utan handtag
Samma som ovan, fast ännu knepigare att bära runt.

Korg buren på ryggen
Den här ryggsäcksliknande varianten kan också ses under hela medeltiden och en bra bit efter, för det mesta fylld med grönsaker eller andra varor, men vid något enstaka tillfälle även med ett eller två småbarn i. Sådana korgar finns ibland att köpa på marknader, men det finns också de som gjort sina egna genom att sätta textil- eller läderremmar på en djup korg där ena sidan är platt. Ska du bära barn eller något annat ömtåligt i den är det bra att dubbelkolla så att den verkligen kommer att hålla för det! Den här typen av korg ses nästan bara bäras av män – kvinnor verkar oftare bära korgar (i andra modeller) i handen, över armen eller på huvudet.
Fécamp-psaltaren, Frankrike, ca 1180.

Länkar till återskapade väskor, påsar och korgar
Därför att det kan vara lättare att förstå ett koncept om man sett det ”på riktigt”.
Pilgrimsväskor

Elins

Martebosäck

Korg buren på ryggen
Sofias

SENAST ÄNDRAD 13 JUNI 2014

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close