Att Pressa Kostnader

Att leka medeltid är en rolig hobby, men som många andra fritidssysselsättningar kan den bli precis hur dyr som helst. Det är möjligt att dra ner kostnaderna lite, om viljan, tiden och envisheten finns. Här är några tips:

Den enes skräp den andres guld
Med lite tur kan du hitta fantastiska saker på second hand och loppis. Titta efter gamla gardiner och dukar (vävda i tuskaft eller kypert) i tättvävt vitt och oblekt linne att använda till underkläder, förkläden och huvuddukar. Vida yllekjolar (försök hitta sådana i 100 % ull) kan räcka till en mindre struthätta, mössa, barnkolt eller kvinnohosor. Lintråd och silketråd kan du också springa på ibland, men vilken kvalitet de har varierar. Ullgarn på second hand är bättre att köpa i härvor (då kan du titta igenom dem ordentligt), men var försiktig med nystan; har du otur kan det gömma sig pälsänger inne i dem och det vill du inteha hem. Även yllefiltar, trätallrikar, träskedar och liknande som duger kan du ofta hitta för en billig peng, om du inte kan eller vill lägga pengar på reproduktioner av historiska fynd.
 Barnskjorta sydd av en gammal linnelöpare och medeltidig halmhatt 
omformad från en klassisk flickhatt – båda köpta på second hand för nästan ingenting.
Gör det själv
Tillverka så mycket av dina egna grejer som du kan. Lär dig att sy dina egna kläder. Lär dig att sy dina egna skor – jo det är möjligt! (Jag är tyvärr inte så bra på det, men jag har flera vänner som har blivit väldigt duktiga skomakare.) Lär dig att göra snoddar och band, lär dig nålbinda. Det kommer inte bara spara dig pengar, du kommer dessutom ha kläder som ingen annan har.
  
Skarva
Du kan spara en hel del tyg om du är villig att skarva ihop plaggdelarna. Det kräver dock lite extra tid och tålamod.
 En så kallad londonhätta, skarvad på flera ställen.
Den som spar han har
Släng inga tygbitar eller andra ”rester”. Du vet aldrig när du kan få nytta av dem, antingen till ett nytt projekt, eller till att reparera ett plagg som du redan har.
Lappa och laga
Medeltidens människor levde inte i ett slit och slängsamhälle. Eftersom allting gjordes för hand hade det ett mycket högre värde än de flesta saker har idag. Går din kjortel och dina hosor sönder, så laga dem – du behöver inte alltid nytt till varje event. Du sparar pengar och kommer att se mycket mer trovärdig ut i prydligt lagade kläder. Har du barn kan du sy deras kläder av dina gamla – oftast är bara delar av plaggen riktigt utslitna. 
Hosor med nya sulor påsydda efter att de gamla slitits ut.
Tyget i hosorna kommer ursprungligen från en gammal yllekjol köpt på second hand.

Byteshandel
Kanske kan du byta hantverk med någon annan medeltidare.

Låna
Känns det som en onödig investering att sy ett plagg som du bara kommer att använda en gång eller två så har du kanske tur och känner någon som du kan låna av? Det är bland annat vanligt att barnkläder lånas ut mellan vänner.

Köp begagnat
Det finns till exempel grupper på facebook där man kan köpa och sälja begagnade medeltidskläder och tillbehör.

Vilka är dina bästa spartips?

3 reaktioner till “Att Pressa Kostnader

 1. Loppis är ett jättebra tips! Jag håller på att sy min första medeltidsklänning och tyget till den är en gammal duk som jag tror är bomull. Så klart vore det bästa att hitta lin och ylle, men när man provsyr något så spelar det ju inte så stor roll tycker jag. Då kan man chansa lite också och det gör inte så mycket om det blir fel 🙂

  Har du något tips på var man kan köpa band att dekorera kläder med?

  Tack för en bra blogg! Hittat mycket inspiration och idéer här 🙂

  Gilla

 2. Tack för din kommentar!

  Det kan vara bra att veta att banddekorationer inte är passande för alla perioder. Vill man använda band så är det bäst att undvika i princip allt som finns i vanliga sybehörsbutiker. På vikinga- och medeltidsmarknader kan man ofta hitta handvävda band; de är bättre, men även där spelar period, material, mönster o.s.v. in. Det är dock inget jag är särskilt påläst om, så jag kan inte beskriva mer i detalj, tyvärr… På facebook finns det köp-och-sälj-grupper där det ibland finns handvävda band:

  https://www.facebook.com/groups/108431125964109/

  https://www.facebook.com/groups/248157841878999/

  Hoppas att det hjälper!

  Gilla

 3. Fryser man ner loppisfynd en vecka eller två minskar risken för ohyra avsevärt.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close