När Man Måste Fuska – Att Reflektera Över

Ibland kan du ställas inför situationer där du måste använda föremål som du upplever inte har en historiskt korrekt motsvarighet som fungerar för dig. Sådana föremål har ofta med barn att göra (nappar, nappflaskor, moderna gosedjur/snuttefiltar, barnvagnar) eftersom det inte alltid vore rätt att ställa samma, kanske höga, krav om korrekthet på dem som på sig själv. Det kan även gälla andra saker, nödvändiga för att vardagen ska fungera, som glasögon, rullstolar, proteser osv. Vad gör man åt det? Det finns några vanliga sätt att angripa problemet på som kan vara bra att fundera på. Att generellt säga vilket som är rätt eller fel går inte – det är upp till situation, person, grupp och event, men att tänka igenom alternativen är aldrig dåligt. Nedan följer funderingar runt ett par ofta återkommande problem.

Barnvagnar:
Om du åker på en marknad med ett litet barn kan det vara mycket utöver barnet, som du vill ha med dig, till exempel blöjor, extrakläder, eventuell ersättning eller annan mat, leksaker… Hur ska du få med dig allt detta??
Låta modernt vara modernt
Ska du köra barnet i den vanliga vagnen? Nackdelen med det är att den kanske inte känns så kul tillsammans med era snygga medeltidskläder, och att den sticker i ögonen på en del.  Fördelen är att ingen kommer tro att den är något annat än en modern vagn. Ingen kommer gå därifrån och tro att det fanns aluminiumchassin och mjukliftar med insydda reflexband på medeltiden. Det blir en ärlig kompromiss.
Försöka dölja det moderna
Ska du linda in vagnen i tyg? Nackdelen med det är att det kommer vara uppenbart att du försökt dölja en modern vagn. Det kommer vara lika lite historiskt och nästan lika iögonfallande med en runtsläpad tyghög, som om vagnen användes som vanligt. Jag kan inte hitta några egentliga fördelar med detta, men det finns säkert någon som jag inte tänkt på.
Modern funktion, gammal look
Ska du skaffa en skrinda som ditt barn kan åka runt i? Nackdelen med det är att många kommer att tro att det var så man gjorde på medeltiden, när sanningen är att vi i nuläget inte har några belägg för det. Det blir en form av historieförfalskning.  
(Den tidigast kända barnvagnen uppfanns 1733 av den brittiske trädgårdsarkitekten William Kent, för att användas av Hertigen av Devonshire’s barn, och var avsedd att dras runt i parken av en get eller liten ponny. Inte förrän vid 1800-talets mitt började någon större produktion av vad vi skulle känna igen som barnvagnar, och det var långt efter medeltidens slut.)
Fördelen är att den (beroende på modell) inte kommer sticka ut lika mycket och att du inte behöver bära långa perioder.
 Amerikanskt hemmabygge avsett att användas under Renaissance Fairs. 
Liknande fordon kan säkert ses på en medeltidsmarknad nära dig. 
Cool, praktisk, rätt snygg, men utan någon egentlig historisk förankring.
Göra på det medeltida viset
I det här fallet innebär det att bära barnet. Det finns flera dokumenterade sätt att göra detta på. Fördelen är givetvis att det blir rätt ur historisk synvinkel. Nackdelen är att det kan bli tungt om du är ute många timmar och inte är en van bärare.
Glasögon
Det finns många (inklusive mig) som ser mer eller mindre dåligt idag, men med hjälp av glasögon och kontaktlinser klarar vi oss bra ändå. 
Låta modernt vara modernt
Om du har dina moderna glasögon så kommer de flesta att känna igen dem som moderna. Ja, de kommer att synas och kanske vara iögonfallande, det är nackdelen. Fördelen är, som ovan att det är en ärlig kompromiss.
Försöka dölja det modern
Det kanske bästa sättet – om dina ögon klarar av sådana – är att använda kontaktlinser. De är ett modernt fusk som inte kommer att synas. Ett annat sätt att försöka dölja fusket på är att ha riktigt diskreta bågar. Lämna de grova plastbågarna hemma om du kan och ta ett par tunna, i en färg som inte drar omgivningens blickar till sig på tiotal meters håll.
Modern funktion, gammal look
Det fanns glasögon på medeltiden, men de var rätt få förunnade. Reproduktioner av sådana glasögon finns att köpa idag och du kan be din optiker att sätt i glas av rätt styrka i dem. Men ska du inte föreställa någon lärd person som har det skrivna ordet som sysselsättning kan det kanske vara bäst att undvika de medeltida bågarna för att det inte ska se fel ut och bli historieförfalskning. Tänk dig en marknad där en tiondel av alla medeltidsklädda bär glasögon av medeltida modell – någon besökare skulle garanterat gå ifrån den marknaden, övertygad om att medeltidens bönder och tiggare hade glasögon.

Göra på det medeltida viset
För de som under medeltiden inte hade möjlighet att använda glasögon fanns bara ett alternativ: att se dåligt. Det är kanske inte så lockande, och för dig som ser riktigt dåligt kan det vara direkt farligt. Det finns dock de som väljer att göra så hellre än att vara otidsenliga.
 Johan i Albrechts Bössor är enligt egen utsago vindögd och närsynt, 
men brukar ändå levandegöra medeltiden utan glasögon och linser.
Samma typ av resonemang kan som sagt föras om flera andra saker också. Fundera på vilket som passar dig som person, din situation och det du vill ha ut av medeltideriet. Olika personer kommer att fatta olika beslut, liksom vissa grupper och evenemang kommer att ha sina regler för hur sådant ska hanteras, medan andra grupper och evenemang kommer tänka på ett annat sätt. Det kan kännas för tufft ibland och för slappt andra gånger, men det är bara att acceptera att ”ditt” sätt inte alltid är det som gäller.
Om du måste fuska och någon frågar, så var ärlig och säg att ”nej, det var inte såhär, men…..”. De flesta har förståelse för att ditt barn måste ha nappen, eller att du inte tycker om att förlora den självständighet som rullstolen ger. Trots allt fuskar nästan alla dagens medeltidare på något plan, om det så bara gäller att ta bilen till marknaden eller att vid behov ta en huvudvärkstablett. Vi lever inte på medeltiden på riktigt och tur är väl det.
Referenser: 
http://en.wikipedia.org/wiki/Baby_transport

SENAST ÄNDRAD 14 MARS 2014

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close