Mönster till Medeltidskläder

Det kanske första du vill göra när du bestämt dig för att sy dina egna medeltidskläder är att leta efter mönster, men innan du börjar leta efter mönster är det klokt att bestämma dig för vilken avsikt du har med dina medeltidskläder: ska de vara så historiskt korrekta som möjligt, eller räcker det om de är vagt medeltidsinspirerade? När du bestämt dig för vad du är ute efter så finns det två vägar att gå: antingen att köpa något av de kommersiella mönster som finns, eller att göra dem själv.

Jag lägger här in en brasklapp: jag gör mina mönster själv och de flesta av mönsterförlagen har jag ingen personlig erfarenhet av. Jag har därför bett mina medeltidsvänner att ge sina synpunkter på dem. Jag har inget egenintresse i vilket alternativ du väljer – de här recensionerna är endast i upplysande syfte.
Färdiga mönster
Beroende på vilken typ av kläder du bestämt dig för finns det olika mönster att välja på:
Sophias Ateljé
Kan räknas in i kategorin mönster till medeltidsinspirerade kläder. De är (med undantag för mönstret på Bockstensmannens kläder) inte historiskt korrekta vare sig i snitt eller i sömnadssätt, men väljer du bra tyger, är noggrann med vilka plagg du kombinerar och hur de dekoreras så kan resultatet ändå se helt acceptabelt ut. Fördelen med dem är att de är på svenska, är relativt enkla att förstå och de finns att köpa nästan överallt (till exempel på Sophias Ateljés Förlagshemsida och i många muséebutiker). Nackdelen är att de kräver mer tyg* än kläder sydda efter historiskt korrekta mönster gör och att de ofta känns igen som Sophia-kläder.

*  Medeltida särkar, skjortor och kjortlar konstruerades ofta av mer eller mindre geometriska former (rektanglar, kvadrater och trianglar), vilket gjorde det möjligt att klippa till tyg med litet eller inget svinn. Idag, när tyg är så otroligt mycket billigare än det var då, är tygsvinn inget vi bekymrar oss för på samma sätt och kläder skärs ofta till på ett väldigt tygslösande sätt.

Rushworth
Dessa mönster är, av det vi kan bedöma med den information vi har idag, historiskt korrekta. De innehåller enkla och tydliga beskrivningar på hur de ska sys på ett historiskt korrekt sätt och är översatta till svenska. De är med andra ord bra mönster – den enda nackdelen med dem är att de kräver en smula sömnadsvana. De finns att köpa hos Handelsgillet.

Reconstructing History
Även dessa är, efter vad som går att bedöma idag, historiskt korrekta. De finns i nuläget bara på engelska, kan enligt uppgift vara lite röriga att förstå och kräver sömnadsvana. Finns bland annat att köpa hos Handelsgillet och på Reconstructing History’s hemsida.
Egenkonstruerade mönster
Vill du göra egna mönster så finns det hjälp både i tryckt form och på nätet.
The Medieval Tailor’s Assistant
Av Sarah Thursfield. Baslitteratur för dig som vill göra dina egna (och kanske familjens) medeltidskläder från grunden. I stort sett historiskt korrekt. Beskrivningar av hur du gör mönster till alla de vanligaste plaggen från år 1200 till år 1500 finns i den, inklusive beskrivningar av hur de ska sys. Går att beställa hos alla större bokförsäljare på internet. Även om den kostar lite att investera i så blir det billigare i längden än att köpa separata mönster till varje sorts plagg du vill göra. Vill du inte köpa den så finns den också på många bibliotek och skulle den saknas så går den att fjärrlåna. På engelska.
La Cotte Simple
Onlinesida som steg för steg förklarar och visar hur du gör mönster till en figursydd klänning från det senare 1300-talet och 1400-talet. Mycket informativ sida även för annat som rör medeltida sömnad. På engelska.
 Vill du sy med riktiga medeltida kläder som förlaga så är det här en bra sida. Där finns massor av principskisser på bevarade medeltida plagg.

Medeltidens kläder syddes ofta till personen som skulle använda dem och satt därför – särskillt hos de mer välbeställda – bättre än vad ett plagg vi idag syr efter standardiserade storlekar kommer att göra. Eftersom nästan alla människor har olika figurer så får du räkna med att behöva göra vissa förändringar i mönstret för att det färdiga plagget ska sitta riktigt bra. Skillnaden mellan att köpa ett färdigt mönster och att göra ett eget behöver i slutändan därför inte bli så stort som man kan tro.

Skulle du känna att du inte vill sy så kan du köpa färdiga kläder.

Behöver du hjälp med handsömnad så finns första delen i handsömnadsserien här, eller så hittar du dem alla i innehållsförteckningen ovan.

SENAST UPPDATERAD 5 FEBRUARI 2016

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close