Att Ta Fina Medeltidsbilder

När du har fått ihop en snygg medeltidsdräkt och äntligen får använda den kan det vara roligt att dokumentera detta med fina bilder. Jag är ingen fotograf så jag kommer inte gå in på tekniska frågor, men några enkla saker att tänka på om du vill få en medeltida känsla i dina fotografier kan vara att:

Ta av/bort alltför uppenbart moderna saker, som glasögon, nappar, hand- och kameraväskor, läskburkar, vattenflaskor och kanske skor. Vissa av dem kan vara nödvändiga för komforten eller säkerheten annars, men de ser tråkiga ut på bild. Lägg undan dem tills fotograferingen är över.
 Har ditt sovande barn en napp i munnen så kan du 
enkelt dölja den vid fotografering. Bild (c) J. Wagner.
Försök hitta en så neutral bakgrund du kan, utan bilar, vägskyltar, stuprör, modernt klädda människor, papperskorgar och så vidare. Natur är bra (det går ofta att hitta en liten plätt även i stadsmiljö – se upp för importerade växter som inte fanns här under medeltiden), en gammal mur eller kyrkovägg likaså.  
 Frej. Bild av Karin.
Med lite ansträngning kan till och med ett hörn av det egna hemmet få en lätt medeltida, eller i alla fall en inte alltför uppebart modern, karaktär. Här en vanlig säng bäddad på medeltida sätt, med bokhyllan från IKEA maskerad till sängförhänge.

Även om du skulle vara så illa tvungen att ta en bild på dig själv så kan resultatet bli bra om du tänker på det ovanstående.

 Petra i Carnis med dotter.
Försök se naturlig ut. Det togs givetvis inga fotografier på medeltiden, så låtsa gärna att du inte vet om att kameran är där. Det ser trevligt ut om du hittar på något: gå längst en väg, kasta stenar i en sjö, krama din make/maka/barn/hund, rätta till din huvudduk, knyt dina skor, klappa en katt, sitt och sy, hugg ved. Undvik att se alltför ”nu ställer vi upp oss fint och ler stort”-poserande ut.
Bild av Vix.
Låt någon ta bilder på dig när du inte vet om det, de blir ofta underbart spontana och levande. Observera att du enligt lag inte får lov att ta bilder på andra människor i privata miljöer, som i deras hem, i omklädningsrum och på toaletter. I medeltidssammanhang kan det vara klokt att tänka på att ett tält faktiskt är någons tillfälliga hem, och att det kan upplevas som kränkande att det fotograferas när man själv eller ens barn tar sin middagslur där. Det kan också kännas kränkande om någon tar bilder på en när man ammar sin bebis, eller byter om till medeltidskläder utanför sin bil. Respektera andra människors privata sfär, särskilt barns!

Bild (c) J. Wagner. 

Tänk på detaljerna; en detaljbild har ofta en bättre stämning än en bild på en folkmassa.
Matlagning i Albrechts läger. Bild (c) J. Wagner.
Ibland lyckas man få bilder som ser ut som om de vore tagna av en tidsresenär och det är riktigt roligt.

SENAST UPPDATERAD 17 JUNI 2014

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close