‘Mantua Maker’s Seam’

*English below*

En söm som användes för att sy ihop kjolvåderna på de lätta empireklänningarna (och även användes i sömnaden av klänningar på 1700-talet) är vad som i ’Kvinnligt Mode Under Två Sekel’ kallas sammanfogning med fällsöm med dubbel fåll’, på engelska ’mantua maker’s seam’. Den är ett snabbt sätt att med en enda söm sy ihop två tygstycken och på samma gång kapsla in sömsmånerna så att de inte repar upp sig. Den påminner i utseende om en modern fransk söm, men är mjukare och nättare. Den är dock inte särskilt stark, och bör därför inte användas på tungt belastade sömmar, men för just våder i vida kjolar är den tillräckligt hållbar, samt snabb och effektiv.

Börja med att lägga ihop dina plaggdelar, kant i kant eller lite förskjutet så att den sida som kommer vikas runt den andra råder.

 

Vik sömsmånen dubbel, så smalt som du kan.

 

Sy små prydliga fållstygn genom den vikta kanten och båda tyglagren i plagget.

 

Sömsmånen kommer ligga som en smal valk på insidan av plagget, men sömmen kommer att se jämn och fin ut från rätsidan.

En starkare, men mer tidskrävande, söm återfinns på flertalet kjolar på svenska empireklänningar, kallad ’sammanfogning med fällsöm med efterstygn och dubbel fåll’ i ’Kvinnligt Mode’. Om du vet vad den kallas på engelska så hojta gärna till.

 

Start by sewing the skirt panels together using back stitches, with a rather narrow seam allowance.

 

Vik sömsmånen dubbel och kasta fast den till raden av förstygn.

 

Även här ligger sömsmånen som en valk på insidan, med traskanterna prydligt inkapslade.

Referenser:

Hammar, B. & Rasmussen, P. (2001). Kvinnligt mode under två sekel. Signum, Lund.

 

Om du uppskattar denna tutorial och vill se fler i samma stil så stötta mig gärna på Patreon – för en tia i månaden får du nyheter om vad jag jobbar på, och kan komma med önskemål om blogginlägg och tutorials. 


Mantua Maker’s Seam

A seam used to stitch up the skirt panels of the light Empire dresses (and was also used in 18th century dressmaking) is the ‘mantua maker’s seam’. A description of it is found in the Swedish book ‘Kvinnligt Mode Under Två Sekel’. It’s a quick way to sew two pieces of fabric together and enclose the raw edges, all with a single seam. It’s similar in look to a modern French seam, but softer and more delicate. It’s not very strong, so should not be used on seams that has to take some strain. For stitching together the panels of full skirts however, they are strong enough, as well as fast and effective to produce.

 

Start by putting your skirt pieces together.

 

Fold double, as narrowly as you can.

 

Make small, tidy stitches through the folded material and both layers of the actual garment.

 

The seam allowance will create a narrow roll on the wrong side, but look nice from the right side.

A stronger but more time consuming, somewhat similar seam, is found in the skirts of several Swedish early 19th century dresses. I don’t know the English name for it, so any help here would be appreciated.

 

Start by sewing the skirt panels together using back stitches, with a rather narrow seam allowance.

 

Here too the seam allowance will create a narrow roll on the wrong side, with the raw edges neatly hidden inside.

References:

Hammar, B. & Rasmussen, P. (2001). Kvinnligt mode under två sekel. Signum, Lund.

 

If you appreciate this tutorial and would like more in the same style, support me on Patreon – for the equivalent of a dollar a month you’ll get news of what I’m working on, and the opportunity to wish for tutorials and blog posts.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close