Sy Passpoaler

Passpoaler användes under 1800-talet framför allt i kvinnokläder och militära uniformer, här och där även i folkliga rockar och jackor. Medan de i militära och folkliga mansplagg ofta bestod av en remsa tyg i kontrasterande färg, så var passpoalerna i kvinnliga modeplagg nästan alltid sydda av samma tyg som plagget och vikta om en snodd. Det är sömnaden av dessa som ska beskrivas här.

 

Tillverka passpoalerna
Tygremsorna till passpoalerna klipps ut på skrå, i 45 graders vinkel mot tygets trådriktning. Hur breda de behöver vara beror bland annat på hur tjock snodd de ska vikas om: det är bra om den färdiga passpoalen har samma sömsmån som plaggdelen den ska sys fast på, så om du är osäker kan du klippa dem extra breda och klippa ner dem sedan.
En del kortare passpoalremsor kan du eventuellt få ut av de bitar som blivit över när du klippte ut ditt plagg. De kan skarvas ihop till längre remsor – ekonomiskt och historiskt korrekt. Klipp ändarna trådrakt och lägg ihop två stycken så att de bildar en vinkel.
Sy ihop remsorna. Om du syr för hand så kan det räcka med förstygn, eventuellt med ett och annat efterstygn, då passpoalerna inte kommer att belastas så mycket, och förstygn går snabbt att sy.
När du viker upp dem så kommer de att bilda en lång snedremsa.
Pressa isär sömsmånerna och klipp av de överflödiga hörnen.
Vik remsan om din snodd. Snodden ska vara relativt smal, ungefär 1-3 mm i diameter. Som snodd kan du använda virkgarn i bomull, eller som här, hushållssnöre i bomull. Om plagget ska kunna tvättas och du vill vara säker på att garnet/snöret inte krymper så kan du försiktigt (undvik trassel) lägga det i en kastrull med hett vatten innan du syr passpoalerna.
Tråckla ihop passpoalen, nära snodden. Du kan använda ganska stora stygn – den här sömmen ska inte synas när passpoalen är fastsydd i plagget, huvudsaken är att snodden inte flyttar på sig.
Klipp ner sömsmånen till önskad bredd.
Passpoal i en söm
Lägg passpoalen mellan dina plaggdelar, kant i kant om den har samma sömsmån som plaggdelarna. Klänningsliv (blått) och deras foder (vitt) syddes oftast som ett lager, inte som idag där plagg och foder sys var för sig.
Sy igenom alla lager. Här är det viktigt att sy riktigt nära snodden (men inte i den) så att resultatet blir snyggt. Syr du för hand så kan du känna dig för hela tiden: klänningsliv och åtsittande ärmar sys helst med efterstygn, då den sömmen klarar av stora påfrestningar.
Klart! Här har sömsmånerna pressats isär, men i vissa sömmar pressas de åt sidan. Passpoalen kommer då luta lätt åt motsatt håll.
Passpoal som kantning
Lägg passpoalen kant i kant med plagget, till exempel i en halsringning eller som här i en midjesöm.
Sy så nära snodden som du kan, för bästa resultat.
Pressa sömsmånen in mot plagget. Klart! I ett plagg skulle givetvis sömsmånen fästas till fodret för att inte flaxa omkring, men mer om det i ett framtida blogginlägg.
Dubbla passpoaler
Ibland kan man se dubbla passpoaler, särskilt på platser där de sytts som kantning. Mellan liv och kjol blir det till exempel mycket effektfullt. Ett enkelt sätt att få dem att bli bra är att sy den andra passpoalen efter att du sytt den första. Nåla fast den andra passpoalen som du vill ha den och sy noggrant och försiktigt ”i diket” mellan plaggdelen och den första passpoalen, igenom den andra passpoalens sömsmån.

 

Passpoaler är ett utmärkt sätt att ge klänningar och pelisser det där lilla extra som gör att de ser historiskt trovärdiga ut. Titta på många bilder av den sorts plagg du vill sy, för att ta reda på hur passpoaler användes under just din period.

Vill du hellre sy dina passpoaler på maskin så finns det en bra tutorial här.

Om du uppskattar denna tutorial och vill se fler i samma stil så stötta mig gärna på Patreon – för en tia i månaden får du nyheter om vad jag jobbar på, och kan komma med önskemål om blogginlägg och tutorials. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close