Sy ett Huvudkläde av en Duk

Majoriteten av kvinnorna i Sverige under 1800-talet bar någon form av huvudduk/huvudkläde/sjalett. Dels berodde det på ekonomin – hattar och bahytter kunde vara betydligt dyrare – men det kunde också vara en kulturell fråga i bygden man bodde i. På många platser ansågs hattar och bahytter vara väldigt fåfänga saker som anständiga bondkvinnor och pigor inte borde använda. Detta var alltså inget påbud uppifrån, utan en sorts grupptryck som såg till att alla höll sig till vad som ansågs acceptabelt.

Ett rutigt huvudkläde knutet under hakan och vips, omedelbart 1800-tal!
Hur huvudklädena bars kunde också vara lokalt präglat och kunde ändras med svängande moden, vilket kan kräva lite efterforskningar av dig som vill bära ett: det (liksom frågan om huruvida andra huvudbonader användes i just ditt område) är ett för brett ämne för att tas upp här.
I Skåne kunde de tidvis bäras så här också.
Det fanns olika sorters huvudkläden; en del hade tryckta mönster, andra var broderade, många, många hade invävda rutor, gärna med bårder runt kanterna. Linne var det vanligaste materialet i början av 1800-talet, men konkurrerades med tiden ut av bomull. Huvudkläden var ofta mellan 70-100 cm i fyrkant. De avslutades med en smal fåll eller med en liten frans. Ljusare färger förefaller ha varit vanligare på sommaren och mörkare färger på vintern. Huvudkläden kunde vävas hemma, eller köpas av någon knalle (som kanske i sin tur köpt dem av någon som vävt hemma), och ungefär samma stilar återfinns därför över hela landet.
Huvudkläden är ett billigt och enkelt sätt att förnya din dräkt.
Sök gärna på Digitalt Museum, Carlotta Malmö, eller någon annan databas för att se exempel på hur de kunde se ut under olika tider. Huvudkläde, halskläde, huvudduk, schalett, sjalett, klut är exempel på lämpliga sökord. Det kan vara svårt att veta vilka kläden som burits på huvudet och vilka som burits runt halsen, för ofta ser de likadana ut – kanske varierade man?
Så här enkelt kan du sy ett huvudkläde av en vanlig duk.
Kanske har du en som ligger oanvänd hemma, eller kan hitta en billigt på second hand.
Om duken redan är mellan 70-100 cm (70 cm är kanske lite i minsta laget för en vuxen kvinna, men till flickor kan det vara lagom) i fyrkant och har en invävd bård runt om är det att föredra: bårder är så typiska för huvudkläden.
Ofta har sådana dukar en knuten frans runt om: den vill du inte ha, så klipp försiktigt av den.
Vik in en smal dubbel fåll, inte bredare än 5 mm, gärna ännu smalare. Om du ska använda ditt huvudkläde till perioder före 1870 så sy helst för hand, till senare perioder kan du om du vill använda maskin: sy då med en riktigt kort stygnlängd. Använd bomullstråd eller lintråd. Tråden behöver inte matcha tyget; oblekt, vit, blå eller brun tråd var vanligt.
Klart!
Om du inte vill sy kan du istället försiktigt dra ut några trådar i kanterna så att det blir en smal frans. En sådan frans verkar vara vanligare under senare delen av 1800-talet än i början.
Referenser:
Eldvik, B. Möte med Mode – folkliga kläder 1750-1900 i Nordiska Museet. Stockholm: Nordiska Museets Förlag.

En reaktion till “Sy ett Huvudkläde av en Duk

 1. Till dig som skrev detta:

  ”Hej kom in på din sida i mitt letande av ett mönster av en 1850 tals klänning upp till 1880 talet.
  Ska va en finklänning =) vet du vart man kan köpa sånna?”

  Här finns en del mönster: http://neheleniapatterns.com/
  Men *en* klänning kan inte täcka hela perioden 1850-80-talet, modet skiftade otroligt mycket. Bestäm dig för ett årtionde (eller ännu snävare) och kör på det.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close