Majoriteten av kvinnorna i Sverige under 1800-talet bar någon form av huvudduk/huvudkläde/sjalett. Dels berodde det på ekonomin – hattar och bahytter kunde vara betydligt dyrare – men det kunde också vara en kulturell fråga i bygden man bodde i. På många platser ansågs hattar och bahytter vara väldigt fåfänga saker som anständiga bondkvinnor och pigor inte borde använda. Detta var alltså inget påbud uppifrån, utan en sorts grupptryck som såg till att alla höll sig till vad som ansågs acceptabelt.

Hur huvudklädena bars kunde också vara lokalt präglat och kunde ändras med svängande moden, vilket kan kräva lite efterforskningar av dig som vill bära ett: det (liksom frågan om huruvida andra huvudbonader användes i just ditt område) är ett för brett ämne för att tas upp här.

Det fanns olika sorters huvudkläden; en del hade tryckta mönster, andra var broderade, många, många hade invävda rutor, gärna med bårder runt kanterna. Linne var det vanligaste materialet i början av 1800-talet, men konkurrerades med tiden ut av bomull. Huvudkläden var ofta mellan 70-100 cm i fyrkant. De avslutades med en smal fåll eller med en liten frans. Ljusare färger förefaller ha varit vanligare på sommaren och mörkare färger på vintern. Huvudkläden kunde vävas hemma, eller köpas av någon knalle (som kanske i sin tur köpt dem av någon som vävt hemma), och ungefär samma stilar återfinns därför över hela landet.

Sök gärna på Digitalt Museum, Carlotta Malmö, eller någon annan databas för att se exempel på hur de kunde se ut under olika tider. Huvudkläde, halskläde, huvudduk, schalett, sjalett, klut är exempel på lämpliga sökord. Det kan vara svårt att veta vilka kläden som burits på huvudet och vilka som burits runt halsen, för ofta ser de likadana ut – kanske varierade man?
Så här enkelt kan du sy ett huvudkläde av en vanlig duk.
Kanske har du en som ligger oanvänd hemma, eller kan hitta en billigt på second hand.





Referenser:
Eldvik, B. Möte med Mode – folkliga kläder 1750-1900 i Nordiska Museet. Stockholm: Nordiska Museets Förlag.
Till dig som skrev detta:
”Hej kom in på din sida i mitt letande av ett mönster av en 1850 tals klänning upp till 1880 talet.
Ska va en finklänning =) vet du vart man kan köpa sånna?”
Här finns en del mönster: http://neheleniapatterns.com/
Men *en* klänning kan inte täcka hela perioden 1850-80-talet, modet skiftade otroligt mycket. Bestäm dig för ett årtionde (eller ännu snävare) och kör på det.
GillaGilla