Förkläden

Behöver du skydda dina kläder vid olika sysslor är ett förkläde praktiskt och tacksamt att tillverka. Men även sådana enkla, praktiska plagg som förkläden påverkades av mode, om de var avsedda för män eller kvinnor och i någon grad av geografisk plats.

Eftersom förklädens funktion är att skydda kläderna från smuts, är det därför en fördel om de går att tvätta. Under senare perioder, när förkläden blir ett modetillbehör, finns det exempel på färgglada förkläden i ylle och siden, men de flesta medeltida bilder visar förkläden i vita och oblekta nyanser. Exempel på förkläden i olika färger (framför allt svarta) finns dock från 1400-talets senare del. De flesta som är insatta i medeltida dräktskick tror att förkläden, liksom kvinnors huvuddukar, generellt var sydda i linne eller hampa. 
Män
Mäns förkläden var ofta rätt korta och slutade vid knäna. Man ser oftast två sorters förkläden på män: den enklaste är en fyrkantig handduk eller tygbit som stoppats in i bältet eller knutits runt midjan. 
 Handduk instoppad i bältet, sent 1300-tal.
Denna form av förkläden dyker först upp i bilder från 1200-talet och kan sedan ses under resten av medeltiden. Om de användes tidigare är svårt att säga. Det låter troligt, men vad som känns logiskt för oss idag och vad som faktiskt gjordes då är ofta helt olika saker….
Samuel i templet: kock med tygstycke knutet runt midjan. Maciejowskibibeln, ca. 1250.
Midjeförkläden kan ibland ha smala knytband. 
Construction of Bucephalia, byggnadsarbetare i förkläden med knytband. 
History of Alexander (BNF Fr. 9342), 1400-talets mitt.

Den andra sortens förkläde har en bröstlapp som fästs på bröstet med ett spänne, eller med axelband som ser förvånansvärt moderna ut. Man ser oftast den här varianten på bilder av smeder och frågan som väcks är om det i de fallen handlar om ett förskinnsnarare än ett förkläde. Då denna typ av förkläden även kan ses på andra yrkesgrupper blir det dock inte lika säkert, men det ena behöver förstås inte utesluta det andra.

Det finns en eller två bilder av kvinnor i den här typen av förkläden/skinn, men de är allegoriska målningar och föreställer arbete i just en smedja. Att verkliga kvinnor använde den här typen av förkläden förefaller inte så troligt (med möjligt undantag för om de hjälpte sin man i hans arbete), då det mig veterligt inte finns några bilder som styrker det.
Kvinnor
Kvinnors förkläden var oftast längre än mäns och slutade någonstans mellan knäna och marken. Även om man kan se kvinnor i tygstycken knutna runt midjan så verkar deras förkläden oftast vara en fyrkantig bit tyg som sytts slätt eller veckat till en linning med knytband – alltså vad vi ofta tänker på när vi hör förkläde idag. 
Enkelt midjeförkläde med knytband, sent 1300-tal.
Bilder av den här typen av förkläden dyker upp från 1300-talets början. De är oftast enkla, men det finns exempel på att de dekorerats i överkanten med något som antingen kan tolkas som smock eller broderier.

 Kvinna som matar höns klädd i ett dekorerat midjeförkläde. 
Luttrell psaltaren, England, ca 1325-40.
 Kvinnor som gör pasta, iförda enkla midjeförkläden med knytband.  
Tacuinum Sanitatis, Italien, ca 1370-1400.
Runt 1400-talets mitt dyker en annan sorts förkläde upp i framför allt tysktalande länder: det har axelband, är veckat upptill för att bilda en bröstlapp och är likadant fram och bak. Det kallas ibland ”barnmorskeförkläde” då det ofta syns på hjälpkvinnorna i målningar som illustrerar just födslar, men det kan även ses vid andra sysslor, som matlagning. 
 Hjälpkvinna i förkläde. The Birth of St. Roche, Tyskland ca 1475-1485.
Länkar till återskapade plagg
Vill du se hur andra medeltidares förkläden ser ut så kan du läsa följande blogginlägg (som ni kan se har det ”gått inflation” i smockade förkläden bland återskapare, och inte många bloggar om mansförkläden tyvärr):

Sarah Janes smockade 1300-talsförkläde (Engelska)

SENAST UPPDATERAD 15 JUNI 2014

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close