Köpa Medeltidskläder

Jag skulle gärna skriva ett inlägg med en lång lista på svenska ställen du kan köpa färdigsydda, någotsånär historiskt korrekta medeltidskläder från, men det har visat sig vara svårt, för det finns nästan inga sådana ställen. De flesta företag som påstår sig sälja medeltidskläder säljer kläder mer inspirerade av Hollywood än historia. Även de få försäljare som har använt sig av historiska förlagor använder ofta fel material i plaggen och har inte alltid klart utskrivet vilken tid plaggen ska föreställa vara ifrån. I utlandet finns det lite fler ställen att välja på, så jag har tagit med de bästa av dem också i den här listan.

Innan du handlar
Innan du lägger ut pengar på något är det en bra idé att fundera på vad du har för avsikt med dina medeltidskläder. Är det viktigt för dig att plaggen är så historiskt trovärdiga som möjligt är det bra att tänka på detta innan du köper:
– material (linne användes i underkläder, ylle och siden i yttre – det vill säga synliga – plagg)
– tidsperiod – ofta säljs plagg från flera perioder på samma ställe, se till att de olika dräktdelarna passar ihop tidsmässigt
– vill du ha kläder som är helt handsydda, maskinsydda med handsydda fållar eller duger det med helt maskinsydda kläder? Ibland kan du välja, så fundera på vilket som passar bäst för det syfte du har.
En liten brasklapp: jag har aldrig själv köpt något från nedanstående försäljare eller sömmerskor så jag vet inte hur deras kundservice är eller hur kvalitén på plaggen är; jag går endast på klädernas utseende och material. Jag har inget egenintresse i vilket alternativ du väljer – jag är inte på något sätt knuten till någon av nedanstående – de här recensionerna är endast i upplysande syfte. Med det sagt så kommer här några ställen, listade i alfabetisk ordning, som kanske kan vara värda att undersöka närmare.
Färdigsydda kläder

Amerikanskt företag som säljer både vikinga- och medeltidskläder till män, kvinnor och barn. De är på det hela taget på acceptabel historisk nivå. Tydligt utskrivna tidsperioder. Säljer även dräktdetaljer. Tänk på att det kan bli dyrt om paketet fastnar i tullen. 

-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:

Polskt företag (engelsk text) med medeltidskläder för män, kvinnor och barn. Bra historisk korrekthet. Tydligt utskrivna tidsperioder. 

 -:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:

Svenskt företag med både vikinga- och medeltidskläder för män och kvinnor på acceptabel historisk nivå. Utskrivna tidsperioder.

 -:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:
Lady Malina

Polskt företag (engelsk text) som framför allt syr väl dokumenterade kläder från 1300-1400-talen, men även tar beställningar från andra perioder. Det synliga är alltid handsytt, övrigt enligt kundens önskan. Jag har fått goda omdömen om henne från vänner.

-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:
 

Polskt företag (engelsk text) med framför allt kläder till män, men även lite till kvinnor. Acceptabel nivå på historisk korrekthet. Mest 1400-tal. Har hört varierande åsikter om deras kundservice.

 -:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:

Italienskt företag (engelsk text) med bra basutbud. Utskrivna tidsperioder. Säljer även dräktdetaljer.

  -:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:

Svenskt företag för småskalig tillverkning och försäljning av vikinga- och medeltidskläder. Det mesta är ok med hänsyn till historisk korrekthet.

-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:

Polskt företag (engelsk text), med av bilderna att döma fantastiska kläder för män och kvinnor. Tydligt utskrivna tidsperioder. Säljer även dräktdetaljer.

Specialsydda kläder

Syr kläder på beställning från olika historiska perioder till män, kvinnor och barn. Ser väldigt bra ut (inte förvånande, då Vea, förutom att vara utbildad på området, dessutom själv är re-enactor), men kräver, då kläderna sys på beställning, framförhållning. Kommer dock sitta bra, eftersom de är gjorda specifikt för dig.

Känner du till någon bra försäljare som jag missat? Kommentera gärna! 

Vill du hellre sy dina egna medeltidskläder finns en recension över olika mönster här.

SENAST UPPDATERAD 26 OKTOBER 2014

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close