Kläder för Graviditet och Amning

Har du inte läst Introduktion till Medeltidskläder och Kvinnors Kläder så rekommenderar jag att du först gör det. Det här inlägget bygger på dem och du kommer att missa en hel del mycket viktig information om du inte läser dem.

Maria, medlem i Albrechts Bössor och Carnis till vänster.


Under medeltiden fanns inte de preventivmedel vi tar för givet idag, graviditeter var därför vanliga bland gifta, sammanboende och andra ”aktiva” kvinnor. (Här ska tilläggas att de flesta kvinnor inte gifte sig förrän de var runt tjugo år eller mer, med undantag för adelns döttrar.) Barn ammades också längre på medeltiden än vad de flesta barn gör idag; tre-fyra år var vanligt. Troligtvis var majoriteten av medeltidens kvinnor gravida eller ammande oftare än de inte var det under många år av sina liv. Att ha kläder som kunde användas som de var även under graviditet och amning, eller lätt kunde anpassas för att brukas som mamma/amningskläder, var därför något som bör ha varit viktigt för de flesta. Här är några medeltida lösningar på praktiska kläder under graviditet och amning.

Samma kvinna, samma kjortel; nysydd till en av barn omärkt figur till vänster, 
och fyra år senare (en vecka innan beräknad förlossning) till höger.


Graviditet

Det finns bilder på gravida, framför allt under senare medeltid. Under tidigare medeltid är det ofta svårt att tydligt se en gravidmage, även om man av berättelsen bilden illustrerar vet om att kvinnan är gravid.
Maria och Elisabeth träffas och gläds åt varandras havandeskap.
Löst sittande kläder
Det enklaste är givetvis att göra särkar och kjortlar som är så vida att de lätt har plats för växande mage och bröst. Under 1200-talet, början av 1300-talet och delar av 1400-talet var lösa kläder på modet även bland fint folk, så gör du kläder från de perioderna så kan du kanske använda en del, eller alla, av dina vanliga kläder även som gravid.
Figursydda kläder
Under 1300-talets senare del och in på 1400-talet var figursydda kläder högsta mode. Är detta perioder du håller på med så är snörning din vän. Är dina vanliga kjortlar snörda (fram eller i sidorna) kan du lätt justera dem allteftersom du blir större. 
 Maria och Elisabeth träffas, England 1400-tal. 
Elisabeth (till höger) har löst upp snörningen över magen.

”Visitation of Mary” av Rogier van der Weyden
Nederländerna, 1445. Elisabeths klänning är uppsnörd i sidan. 

Till både löst och snävt sittande kläder är det en idé att sätta kilen mitt fram lite högre än den naturliga midjan – det kan göra att du får plats med magen rätt långt in i graviditeten och kommer ge dig rätt siluett även efter att barnet är fött – svankrygg och putmage verkar ha varit en ideal figur för en kvinna under stora delar av medeltiden.

Amning
På grund av alla bilder av den ammande jungfru Maria har vi flera varianter på hur tillgång till bröstet kunde lösas:
Stor urringning
Är din urringning tillräckligt stor kan du bara dra ner den när barnet ska ammas. Det finns många bildexempel på detta, men det är inte så diskret och det kan bli kallt – se upp för mjölkstockning.
Hur många mammor till lite större ammade barn känner igen sig?
Maria och Jesusbarnet, Tyskland, ca 1380.

Djup slits mitt fram
En djup slits mitt fram i urringningen ger bra tillgång till tröst och näring, men är svår att hitta bilder på.
                     
Amningsslitsar
Det finns många exempel även på detta: helt enkelt slitsar på kjortelns eller särkens framsida, lite vid sidan av brösten. Du kan också sprätta upp sidsömmarna en bit. Detta fungerar bäst på lite lösare kläder och är ett mycket diskret att amma på. När du inte längre ammar kan du sy ihop slitsarna och använda kläderna som vanligt. 
Maria ammar, Österrike, 1150-1200. 
Amningsslitsen syns tydligt.

Maria ammar, Frankrike, 1335-40.
Amningsslitsar verkar fortfarande vara i användning.

Amningsslitsar i en särk.

Snörd eller knäppt kjortel
Finns också belagt. Det är enkelt att bara knäppa eller snöra upp kjorteln framtill när det är matdags.
”Madonna Surrounded by Seraphim and Cherubim” 
av Jean Fouquet, Fransk, 1452.

Kombinera
Du kan med fördel kombinera ett par olika sätt; en djup urringning i särken och amningsslitsar i kjorteln, eller amningsslitsar i särken och en frontsnörd/knäppt kjortel över, eller någon annan kombination som känns bra. 
Särk med amningsslitsar (samma som ovan – slitsarna sitter lite 
vid sidan av brösten och syns inte på bilden) under frontsnörd kjortel.
Bild (beskuren) (c) J. Wagner.

Det viktigaste är att ha inte ha öppningarna på samma ställe i de olika klädlagren. Det förhindrar både oönskat blottande och drag.

 Länkar till återskapade plagg
Därför att det kan vara lättare att förstå ett koncept om man sett det ”på riktigt”. 

Petras ärmlösa amningssärk, samt utvärderingen av den.

UPPDATERAD 16 JUNI 2014

3 reaktioner till “Kläder för Graviditet och Amning

 1. Hello,

  Lovely blog and posts (we have actually been advising some of the new members to our reenactment group to read this blog via Google translate, seeing as it's rare to find someone who does the same era as us (1370) and does it so well!)

  Just thought you might like to know about this theory: http://en.wikipedia.org/wiki/Hajnal_line

  It's very interesting – mostly about how later medieval and early modern (non-noble) women were not the always-pregnant baby-making machines that the modern world thinks they were.

  Gilla

 2. Thank you for your comment and compliment!

  I did know that during later periods Swedish women usually married in their twenties or so (the working class women often beeing in service for some years, saving up for a future home), perhaps I should rephrase a bit to make it clearer… Great link!

  Gilla

 3. Tack för ett fantastiskt inlägg!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close