Våga Fråga

Jag läser och hör ibland frågor om medeltidskläder från nybörjare, alltifrån vilket material/vilken färg som är lämpligt till ett visst klädesplagg/en person ur en specifik samhällsklass till vad som är en lämplig huvudbonad för en man. Även frågor om hur man syr kommer upp. Jag hoppas att du som undrar något vågar fråga. Ingen fråga är för dum, och om jag kan kommer jag att svara, eller hänvisa till andra hemsidor eller böcker som kan svara bättre än vad jag kan.

Några saker kan vara bra att ta till sig när det gäller att fråga, både här och på olika historiska forum:
– Vilken tidsperiod är du intresserad av? Det är mycket lättare att till exempel svara på frågan ”Vilken sorts tunika ska jag ha?” om tidsperioden är känd.
– Vilken samhällsklass tänker du dig? Skillnaden mellan en bondes och en riddares kläder var såklart stor.
– Vill du ha historiskt korrekta kläder, eller bara något som du tycker är snyggt? Om historisk korrekthet inte är viktigt för dig och du till exempel tänker ha en klänning i krossad sammet så spelar det ju faktiskt ingen roll vad du har på huvudet, eftersom klänningen inte är medeltida till att börja med…

Allt detta och mer därtill har redan nämnts i Introduktion till Medeltidskläder, som jag rekommenderar alla som vill börja medeltida, eller som vill höja ribban, att läsa.

Våga fråga!

SENAST UPPDATERAD 12 JULI 2013

6 reaktioner till “Våga Fråga

 1. Hej!
  Jag skulle bli jätteglad om du ville skriva en riktigt basal nybörjarguide om vilka stygn som är lämpliga att används när man jagare, och i vilka situationer man ska använda de olika. Gärna med närbilder och steg för steg bilder…

  Gilla

 2. Tack för din kommentar – en sådan guide är absolut planerad 🙂

  Gilla

 3. Hej!
  Jag funderar på att sy ett mansplagg för överkroppen, och då lyder min fråga sålunda: måste man sy en cotehardie om man vill gestalta någonting annat än en tiggare? Funkar/fanns det mer löst sittande plagg på andra halvan av 1300-talet? Typ bokstensmannens kjortel, eller är det resekläder enbart? Har hört att han var på resa och att det var därför han hade t.ex mantel. Kort sagt, jag vill sy en kjortel för andra halvan av 1300-talet, men vill inte göra så jämrans många knapphål, jag är lite för lat för det… Förekom det bara cotehardier under den tidsperioden?

  Gilla

 4. Om du vill porträttera borgare eller adel så kommer du nog inte undan knapparna, de var ju en av tidens modegrejer… Men om du kan tänka dig en enklare bonde eller liknande så kan du ha en kjortel som inte är snävare än att du kommer i den utan knappar – förmodligen ser vi för få sådana plagg i dagens 1300-tal, när alla vill vara fina 😉

  Gilla

 5. Jag glömde att skriva att jag är tolv år… Gör det någon skillnad? Det känns som att man kanske skulle behöva lite mer rörlighet, för att leka och utföra sysslor, eller är en cotehardie lika rörelsevänlig som en vanlig kjortel? På vissa ställen (historiska världars forum) står det att man blir ganska rörelsehämmad i en cotehardie, men i andra trådar på samma sida står det att en soldat kunde ha en sådan, och soldatyrket kräver ju rörelsefrihet, precis som en vanlig bonde behöver kunna böja sig över plogen. Eller är jag helt fel ute nu? Hjälp att reda ut cotehardiens rörelsefrihet sökes, samt frågan om kjorteln vs cotehardien när man är tolv år.
  /Olof, den förvirrade och frågsamma tolvåringen

  Gilla

 6. Hur tight du väljer att göra din cotehardie (som är ett medeltida namn på en vågad kjortel – den *behöver* inte vara kort och tight, även om vi idag ofta väljer att tolka det så) beror mer på samhällsklass än ålder (såvida du inte är medelålders eller äldre och kanske lite mer konservativ i din klädsel) – som tolvåring arbetade man ofta hela dagar på mer eller mindre samma villkor som vuxna och man klädde sig också ungefär som de vuxna.

  Om jag ser till männen i min egen förening (sent 1300-tal) så har de oftast relativt tighta kjortlar som snörs eller knäpps fram, men de har fortfarande bra rörelsefrihet. De har inga problem med att hugga ved, hämta vatten, brottas, strida eller något annat när de bär dem.

  Det bästa är att göra en provmodell i ett skräptyg (som till exempel ett gammalt lakan från Myrorna) och se om den sitter snyggt och bekvämt – gör den inte det kan man nåla och ändra direkt på provplagget och sedan använda det som mönster till det riktiga plagget.

  Vad som kan vara bra att tänka på är att man som tolvåring kan förväntas växa en hel del inom en snar framtid, så att göra plagget något lite för stort är klokt.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close